Az Afrikai-Magyar Egyesület felkérésére november végén vetítéssel egybekötött beszámolót tarthattam a Dél-Afrikai Köztársaságban található oroszlánrezervátumban szerzett élményeimről.

Mindenek előtt ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Batthyány Lajos Alapítványnak, amely helyszínt biztosított rendezvényünkhöz, így a nagytermükben megjelent közel ötven vendég kényelmesen hallgathatta az előadókat. (A magánalapítványt 1991-ben hozták létre Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, nevét az első magyar felelős kormány 1849-ben mártírhalált halt miniszterelnökéről kapta. Az alapító okirat értelmében az Alapítvány célja a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatása. További info az Alapítványról: www.bla.hu )

Az estét Raymond Irambo nyitotta meg, bevezetőjében mesélt az Afrikai-Magyar Egyesület megalakulásáról, célkitűzéseiről, valamint a hazánkban élő afrikaiak helyzetéről.

Másodikként a beszámolót jelenlétével megtisztelő dr. Elter Tamás, az Expolrer Magazin főszerkesztő helyettese beszélt. Magazinuk nyári számában jelent meg George D. Somo Kevin Richardsonnal készített exkluzív interjúja, amely megkapó képanyaggal és gondolatébresztő szöveggel mutatta be Richardsont, aki először adott interjút magyar lapnak. Cikkük alapján kezdtem el jómagam körbejárni a témát, találtam rá az önkéntes programra és kezdtem szervezni a kiutazásomat. Elter úr bemutatta a magazint, és ingyenes példányokkal örvendeztette meg a hallgatóságot, buzdítva őket arra, hogy az én példám nyomán más is induljon felfedezőútra, hogy távoli élményeket, más kultúrákban szerzett ismereteket hozhasson el és adhasson át itthoni társainak.

Ezek után vette kezdetét úti beszámolóm, amely során válogatott fényképeim vetítése mellett meséltem el élményeim legjavát. A Kingdom of The White Lion nevű oroszlánrezervátumban töltött két hét igen mozgalmas volt, nap mint nap újabb ismeretek, történések gazdagították minden önkéntes életét. Nehéz feladat a sok ezer kép és örökre nyomot hagyó nagyszerű élmény közül kiválasztani annyit, ami egy este alatt befogadható és mégis kerek egésszé válhat a hallgatókban. Bízom benne, hogy mindez sikerült és nem csak a kalandjaimat, szép fotóimat oszthattam meg, hanem azokat a gondolatokat is, amelyeket érdemes végiggondolnunk, új szempontból kiértékelnünk. Kevin és afrikai társai elkötelezetten dolgoznak a ma még vadon, szabadon élő állatfajok megmentéséért és mindent megtesznek azért, hogy filmjeik, önkéntes programuk, munkájuk által ezeket a csodálatos állatokat minél többen megismerhessék, és mind mi, mind a felnövekvő új generáció elsajátítson egy olyan új szemléletet, amelyben nagyobb felelősséget érzünk a minket körülvevő élővilágért. A tét óriási, ugyanis néhány évtized választ el attól, hogy kipusztuljanak csodálatos állatfajok és visszafordíthatatlanok legyenek a bolygónkat romboló környezetkárosító folyamatok. Hiszem, hogy mindannyian felelősek vagyunk Földünkért, és a társadalomért, amelyben élünk. Biztos vagyok abban, hogy ki-ki megtalálhatja azt a piciny vagy nagyobb feladatot, amelyet felvállalva ő is tehet valamit a szebb, békésebb közös jövőnkért! Fényképeimmel, előadásommal mindenkor örömmel rendelkezésére állok bárkinek, az Afrikai-Magyar Egyesületen keresztül elérhető vagyok, örömmel várok minden levelet, hozzászólást.

A beszámoló végén a Palásthy & Emmert Kft. jóvoltából kóstolót kaphattunk a Hartenberg borászat gyönyörű Shiraz borából, még jobban megidézve ezzel Dél-Afrika varázslatos hangulatát és ízeit. A Palásthy – Emmert páros 2008 óta szerelmese az országnak és dolgoznak fáradhatatlanul azon, hogy e vidék híresen jó borait elhozzák Magyarországra és megismertessék a borkedvelőkkel. Cégük kizárólag a legjobb minőségű, prémium borok importjával foglalkozik, bővebb információ a www.delafrikaborai.hu weboldalon.

Az „oroszlános” est óta sok kedves levelet, visszajelzést kaptam. Legnagyobb sikernek, örömemnek mégis azt tartom, hogy azt hiszem megvan az engem követő második magyar önkéntes, aki Dél-Afrikába utazik és részt vesz majd az oroszlánok, hiénák, leopárdok közötti csodálatos munkában, valamint hogy egy nemes lelkű hölgy személyében újabb örökbefogadó édesanyára leltünk, így ismét rövidebb lett azon etióp gyerekek listája, akik segítségre várnak! Magam is részt veszek az Afrikai-Magyar Egyesület gyermektámogatási programjában (www.ahu.hu) és őszinte szívvel buzdítok mindenkit, hogy amennyiben ereje engedi, nézze végig a honlapon található kedves madagaszkári és etióp gyermekarcocskákat, engedje, hogy valamelyikük megérintse és határozza el magát, hogy akár néhány hónap erejéig, akár egy szerény részösszeggel, de életmentő támogatója legyen valamely nehéz sorsú afrikai kisgyermeknek!

Búcsúzóul – ismét messzire kalandozva - álljon itt egy régi indián mondás:

„A Földet nem örökségül kaptuk nagyszüleinktől, hanem kölcsönbe unokáinktól”

 

Békefi Anna
és az oroszlánok