Forrás: Észak-Magyarország 2010. június 01.

Afrikába indult az orvos

Tokajból indult az afrikai Maliba Kis Imre, hogy ott gyerekeket gyógyítson. Mire lapunk megjelenik, dr. Kis Imre már úton van, hiszen június elsején indul Maliba.


2010-06-01-eszak-magyarorszag

Tokajból indult az afrikai Maliba Kis Imre, hogy ott gyerekeket gyógyítson.

TOKAJ. Mire lapunk megjelenik, dr. Kis Imre már úton van, hiszen június elsején indul Maliba. Egy afrikai országról van szó, a cél pedig nem is a főváros, Bamakó, hanem egy kis település. Kis Imre Tokajban dolgozik háziorvosként, ám most egy hónapon át hiányolniuk kell betegeinek, hiszen egy afrikai misszió tagjaként olyan helyen gyógyít majd, ahol jelenleg nincs semmiféle egészségügyi ellátás.
- Hogy miért megyek? Sokat gondolkodtam rajta. Tapasztalatot szerezni, és hogy egy kicsit kizökkenjek a hétköznapi rutinból. Amellett nagy kihívásnak érzem. Szeretnék többet megtudni a világról, másrészt önmagamról is - adott választ a kérdésre. Másnap utazik, de még mindig a rendelőjében sikerült őt elérnünk.

Lánya hatására
1983-ban végzett az orvosi egyetemen, mesélte magáról, hét gyermeket nevel feleségével, de mindemellett a szociális munkára is mindig maradt ideje. Aktívan dolgozik a Máltai Szeretetszolgálatnak is.
- A negyedik lányom első éves az orvosi egyetemen. Mielőtt elkezdte volna, el akart menni dolgozni egy évre Afrikába. Mondtam neki, előbb végezze el az egyetemet, orvosként többet tud segíteni.
Aztán nekem jött a lehetőség, lehet, ha a lányomnál nem vetődik fel, akkor nem ültetődik bele a bogár a fülembe - magyarázta. A családja egyébként mindenben támogatja, és izgatottan várják az első híradásokat.
Egyik gondozottjának édesanyja tagja a missziónak - az Afrikai Magyar Egyesületről van szó - így találták meg őt, talán mert tudták, vannak benne képesség és késztetés a segítésre, és a kihívásoknak sem tud nemet mondani.

Rendelőt szeretnének
- Hogy mi lesz a munkám? Keveset tudok róla. Annyit, hogy hárman megyünk, egy felnőtt háziorvos, egy asszisztens és én, gyermekorvosként. Egy rendelő létrehozása a célunk. Egy árvaház is van a közelben, Bamakóban, szeretném az ott élő gyerekeket is megvizsgálni.
Úgy tudja, egészségügyi ellátás egyáltalán nincs a településen, ha valaki kórházi kezelésre szorul, a fővárosba tudják beutalni. A településre egyébként a varázslók, a törzsi létforma jellemző...
Még megtudhattuk, nem indul üres kézzel, kötszereket, gyógyszert, különböző adományokat gyűjtött egy mikrobusznyit, ez már úton is van Bamakóba.
Megkérdeztük, érdeklődhetünk-e missziója idején is tapasztalatairól e-mailen keresztül, és ő igent mondott.
Így hamarosan kinti életéről is beszámolhatunk...
ÉM-HM

A hatodik önkéntes misszió

Az Afrikai- Magyar Egyesület önállóan, illetve magánszemélyek közreműködésével már több éve támogat afrikai beteg gyermekeket, árvákat, tudtuk meg Kasza Krisztától, aki az egyesület kommunikációjáért felel. Önkéntes orvosaik öt sikeres orvosi missziót teljesítettek az elmúlt években kongói menekülttáborokban, fogalmazott.
A Budapest-Bamako Rally szervezői egyesületüket kérték fel 2010-ben - immáron második éve -, hogy a versenyzők és magánszemélyek által összegyűjtött adományokat az esemény humanitárius partnereként juttassák célba. Júniusban indul a VI. önkéntes orvosi missziójuk ezúttal Maliba, köztük dr. Kis Imre tokaji háziorvossal.

Képaláírás: Kis Imre rendelés közben, Tokajban, és egy magyar orvosnő, Afrikában