Afrikai hangulat Józsefvárosban Aki a napokban a kerületbe látogat, akár Afrikában is érezheti magát. A Mali Köztársaság bemutatkozik címmel ugyanis egyedülálló kiállítás nyílik a Józsefvárosi Zászlómúzeumban. A tárlat anyagát Kasza Kriszta, az Afrikai-Magyar Egyesület munkatársa állította össze, aki 2010. nyarán a Maliba indított, VI. önkéntes orvosi misszió tagja volt.
Mali nem kiemelt úti cél az utazási irodákban, pedig az afrikai kontinens a Niger folyó mellett számos érdekes, kulturális kincset rejt. A nyugat-afrikai ország a legendás Timbuktu, a drámai Bandiagara lejtő, a lenyűgöző Dogon kultúra hazája.
- Olyan anyagot akartam hazahozni, amivel később hitelesen tudjuk bemutatni a leendő önkénteseinknek, mi várja őket odakint, a misszióban - mondta lapunknak Kasza Kriszta, akinek képei Mali földrajzát, lakóit és városait ábrázolják.
A fotók mellett Mali jelképeit is láthatjuk: a történelmi Mali Birodalom XV. századi zászlaja, a Francia-Mali zászló, az 1961óta használt, független Mali lobogója és címere ugyancsak a kiállítás része. Néhány tárgyat és a népviseletet is megismerhetik az érdeklődők.
- Öthetes kinn tartózkodásunk alatt leginkább Bamakoban tevékenykedtünk, két magyar orvossal és egy önkéntes francia tolmáccsal, három különböző rendelőben. Szerencsére, egy kirándulást is sikerült beiktatni, így Mali északi részét is láthattuk - mesélte Kasza Kriszta.
- Érintettük Moptit, ahol a sókereskedelem nagy része zajlik, Djennet, ahol a híres mecset található, illetve Songhot, ahol a Dogonok csodálatos mesebeli sziklába épített kis világát csodálhattuk meg. Remélem, akik megnézik a kiállítást, kicsit úgy érzik majd, mintha maguk is ott jártak volna. vigh

helyitema_2011_03_02_afrikai_hangulat_jozsefvarosban