Polgár András futamigazgató döbbenetes bejelentést tett két nappal a tervezett rajt előtt.

Egy rövid, de annál sokkolóbb közleményt hozott nyilvánosságra a Budapest-Bamako futamigazgatója, Polgár András. A Külügyminisztérium a Nemzetközi Kockázatelemző Hivatal információira alapozva nem javasolja, hogy uniós állampolgárok Mali, illetve Mauritánia területére lépjenek. Közvetlen terrorveszélynek van kitéve mindenki, aki Afrika ezen részeire utazik.

- Rizikó nélkül nincs kaland! Eltökéltek vagyunk, és mindenképpen elindulunk szombaton. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük a bamakói célt, ezért az útvonal minden bizonnyal változni fog az uolsó pillanatokban. Mindenki rajthoz állhat, aki szeretne, nem töröljük el a versenyt, de a következő órákban derül ki a vészforgatókönyvünk.

A verseny szervezői hamarosan újabb közleményt fognak kiadni arról, hogyan folytatódnak a Nagy Afrikai Futam előkészületei ebben a válsághelyzetben.

Terrorveszély a Bamako-ralin?

A külügy nem tudja biztosítani a résztvevők biztonságát

A Budapest-Bamako rali Marokkón túl eső szakaszainak eltörlését kéri a Külügyminisztérium. Mátrai Zsuzsa szóvivő csütörtöki közleményében azt írja: a tárca bekérette a verseny szervezőit, és tájékoztatta őket a nemzetközi kockázat-elemzéssel foglalkozó hivatalos szervektől és az illetékes biztonsági szolgálatoktól származó hírekről, miszerint a mauritániai és mali szakaszon a résztvevőknek az emberi élet és a testi épség elleni súlyos és közvetlen terrorista veszélyeztetésekkel kell számolniuk és emberrablástól is tartaniuk lehet.

A Külügyminisztérium közleményében nyomatékosan kéri a szervezőket, hogy töröljék el a rali Marokkón túl eső szakaszait. Hozzáteszik: az említett két észak-nyugat afrikai országban a Magyar Köztársaságnak nincs diplomáciai vagy konzuli képviselete és a részvevők személyi és vagyoni biztonsága, valamint a konzuli védelem hatékonysága jelenleg nem garantálható. A tárca magas szintű nemzetközi forrásokból úgy értesült: a Bamako rali mauritániai és mali szakaszán a résztvevőknek az emberi élet és a testi épség elleni súlyos és közvetlen terrorista veszélyeztetésekkel kell számolniuk és emberrablástól is tartaniuk lehet.

Mauritániában egyébként az elmúlt egy hónapban több európait is elraboltak. Három spanyol állampolgárt, egy humanitárius karaván résztvevőit a Nouakchott és Noaudhibou közötti úton állították meg novemberben. Az elrablók több lövést is leadtak, így kényszerítették megállásra a járművet, majd egy másik autóban elvitték a túszokat. Nem sokkal később egy francia férfit ejtett foglyul az Al-Kaida nyugat-afrikai szárnya. A hírek szerint a napokban a férfi kivégzésével fenyegetőztek. December végén egy olasz házaspárt raboltak el, golyó lyuggatta járművüket az út mellett találták meg.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a Bamako rali szervezői jelenleg is egyeztetnek a szóba jöhető útvonalakról és vészforgatókönyvekről. Elképzelhető, hogy a verseny egy marokkói körversenyben ér véget, a részletekről péntek délután 5 órakor tájékoztatják az indulókat és a sajtót.

Forrás: Független Hírügynökség