20150713 210851Gyurácz Andrea önkéntesünk tollából:

A 2014 őszén elindult gyerektámogatási program keretében, a bamakói Sanfil nyomornegyedben működő École Chérifoula iskola kis diákjai 2015 júniusában sikeresen befejezték ez első közös tanévet. Az AHU „Csak 3 Üveg Ásványvíz!” programjának keretében, a tanárok által kiválasztott gyermekek tandíjait az AHU lelkes támogató szülői finanszírozták. A program 45 gyermekkel indult, és az iskolaévet 43 diák fejezte be, ketten időközben máshova költözöttek. A Budapest-Bamako Rally keretében az AHU a diákok számára eljuttatta a támogató szülők által személyre szabottan küldött cipődoboznyi adományokat, valamint az egyéb adományozók által felajánlott notebookokat, iskolapadokat, székeket, asztalokat, egyéb iskolai felszereléseket. Habiba igazgatónő örömmel tájékoztatott bennünket, hogy a rendszeresen fizetett tandíjaknak hála, végre lett forrásuk arra is, hogy saját villanyórát szereltessenek fel, így újra van áram az iskolában (3 évvel ezelőtt az áramot egy más felhasználón keresztül kapták, de mivel az nem fizette be a számlát, így a szolgáltatást megszüntették). Ennek köszönhetően a következő tanévben a diákok a rendelkezésre álló és évek illetve hónapok óta az iskolában porosodó, és remélhetőleg még működőképes hét gépen elkezdhetnek megismerkedni a számítógépes világgal. Ugyancsak az áramnak köszönhetően a gyerekek tanulási körülményei is javulhatnak, hiszen újra üzembe helyezhető lesz a tantermenkénti egy, plafonra szerelt ventillátor, amelyek a sokszor 50°C külső hőmérsékletben enyhülést nyújthatnak a tantermekben uralkodó zsúfoltság és forróság elviseléséhez.

Ugyancsak a rendszeres tandíjfizetésnek, valamint az AHU „Egy Tégla Is Számít!” programjának köszönhetően a megálmodott 3 új tanteremből 2 már előrehaladott állapotban áll, hamarosan várható, hogy befejezik az építésüket, és akkor a jelenleg elsősök által használt két apró szoba is felszabadulhat és számítógépes szobaként funkcionálhat majd.

Az igazgatónő arról is büszkén tájékoztatta az AHU-t, hogy a támogatott diákok közül két tehetséges gyerek felvételizett középiskolába. Az igazgatónő eljuttatta az AHU számára az iskola nevében írt köszönő levelet, a programban részt vevő gyerekek bizonyítványait, valamint minden egyes támogatott diák által a támogatójának írt rajzot, vagy levelet, melyet számukra a köszönőlevéllel együttesen továbbítottunk.

A sikeres folytatás érdekében jelenleg az igények és lehetőségek felmérése zajlik. Célunk, hogy meglévők mellé a program keretében a lehetőségekhez, valamint az iskola igényeihez szabott további projekteket tudjunk indítani, illetve bővíteni tudjuk a támogatottak körét.