Budapest, 2015. október 16., péntek (OS) - Malawiba indul a Magyar Afrika Társaság (AHU) XII. orvosi missziója

2015. október 16-án az idei esztendőben harmadik, a Társaság fennállása óta tizenkettedik alkalommal kezdi meg egy hónapos misszióját a Társaság önkéntes orvosi csapata.
A misszió, vezető orvosa Dr. Jakkel Anna, kecskeméti háziorvos, aki immár ötödik alkalommal segíti az AHU orvosi munkáját az afrikai kontinensen, illetve augusztus óta folyamatosan segíti a migránsok egészségügyi ellátását a hazai befogadó állomásokon. Az orvosi csapat tagja még Dr. Pálinkás Edina általános orvos. Munkájukat Horváth Dorottya a Magyar Afrika Társaság koordinátora segíti.

Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken, ahol egész évben maláriaveszéllyel kell számolni, emellett gyakori a kolerajárvány is az esős évszakban. A Magyar Afrika Társaság által, orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

A misszió tagjait Szijjártó Sarolta a Társaság jószolgálati nagykövete meleg szavakkal búcsúztatta. A magyar szakemberek munkáját Szeremley Csaba, a Malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője segíti.
Az AHU eddigi misszióiban közel három tucat orvos, mintegy 34.000 beteget látott el.