Balogh Sandor rehab expoA fogyatékkal élő afrikaiak helyzetéről tartott előadást Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke, a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából rendezett II. Rehab Expón.

Afrikában rendkívül nehéz tényszerűen feltárni a fogyatékkal élők helyzetét. Tény azonban, hogy a fejlődő országokban a fogyatékkal élők, különösen a fogyatékkal élő nők és gyermekek, gyakran a legszegényebbek és a leghátrányosabb körülmények között élők, akik betegségük okán nem csak a társadalom perifériájára szorulnak, hanem a társadalom által kirekesztettként definiálhatóak. Az ENSZ becslése szerint a fogyatékkal élők világviszonylatban egy ország lakosságának átlagosan 7%-10%-át teszik ki, azonban Afrikában ez az arány jóval magasabb. Mivel nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány gyermek születik 

Afrikában a különböző fogyatékosságot kiváltó okok közé tartoznak a rossz táplálkozás, a balesetek, a trauma (ide értve a kulturális, társadalmi és vallási okokból elkövetett testcsonkításokat is), a fegyveres konfliktusok, a fertőző és nem fertőző megbetegedések, a veleszületett betegségek és fejlődési rendellenességek, valamint az öregedés.valamilyen fejlődési rendellenességgel, és ebből hányan maradnak életben, csupán óvatos becslések alapján gondolhatjuk, hogy ez az arány az afrikai kontinensen 17% körüli.

A Magyar Afrika Társaság elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a rendellenességeknek akár a fele megelőzhető lenne, ám ezek előfordulása közvetlen kapcsolatban áll a szegénységgel. Így rendkívül fontos, hogy a különböző fejlesztési politikák a fogyatékkal élők számának csökkentése érdekében nagy hangsúlyt fektessenek a prevenció, a gondozás, a segítés és megbélyegzés kérdéseinek megoldására. A szakember kitért arra is, hogy mit tesz a Magyar Afrika Társaság az afrikai betegek és fogyatékkal élők támogatásáért. Említést tett például az AHU orvosi misszióiról, amelyek a legkiszolgáltatottabbak ezreinek nyújtanak ingyenes orvosi ellátást. Az AHU Health Centers Project célja pedig a hosszútávon fenntartható egészségügyi infrastruktúra biztosítása azokban az afrikai országokban, amelyekben az orvosi ellátáshoz való hozzáférés jelentős problémát okoz a lakosság számára. Balogh Sándor felhívta a figyelmet továbbá a bamakói mozgássérült és értelmi fogyatékos gyermekek iskoláztatását és rehabilitációját segítő gyermektámogatási programra és azokra, a Társaság által kezdeményezett fejlesztési projektekre, amelyekkel a legszegényebb térségekben élők tiszta ivóvízhez jutását támogatják, ezzel is hozzájárulva a betegségek és járványok megelőzéséhez.

A teljes előadást ide kattintva tekinthetik meg.