erkezes"A Magyar Afrika Társaság (AHU) által szervezett XIII. orvosi misszió tagjai szerencsésen megérkeztek Ugandába.

Április 5-én landoltak az entebbei reptéren, majd onnan a kampalai HTCC (Hungarian Trade and Cultural Center) házba utaztak. Sajnos az időjárás nem, de a környékbeliek lelkesen fogadták őket. Érkezésük másnapján már kopogtattak is a betegek, segítséget remélve. Dr. Kapi Zsófia fül-orr-gégész szakértelmére volt szükség több esetben is, Dr. Bagdi Zita leginkább megfázásos tüneteket kezelt. Az orvosok Gáspár Attila mentőtiszttel, Kovács Dániellel és Kovács Bernadett AHU koordinátorral együtt, a csütörtöki napon kezdik meg hivatalosan munkájukat Buganda Királyság területén.

Az előző orvosmissziók tapasztalatait nagy figyelemmel szívták magukba, és érdeklődéssel hallgatták az itt hétköznapinak számító betegségek előfordulásának nagy valószínűségét. A Magyarországon előforduló megbetegedésekhez képest, itt számítaniuk kell tömegesen előforduló maláriára, rengeteg ízületi panaszra, deformált lábakra, férgességre, alultápláltságra, fekélyekre, AIDS fertőzöttekre, speciális bőrbetegségekre, akár leprára is.

Az orvosok „még” a szabadnapjukon tesznek egy kis kitérőt a fővárosba, megnézik a kézműves piacot, a parlament épületét, a felszabadulási emlékművet és testileg-lelkileg feltöltődve a sok élménytől, látványtól, kipihenve kezdik hajnali öt órakor önkéntes munkájukat. Reggelre már a fehér gyógyítók hírére tömeges fogadtatásra számíthatunk, hiszen ebben az országban minden segítségre szükség van. Az orvosi ellátás kényszerű nélkülözése sajnos folyamatos emberi életekbe kerül itt Afrika szívében is, ezért előre is köszönjük önfeláldozó segítségüket, hiszen mindenki megérdemel egy esélyt.

Ugandában egymillió lakosra mindössze tíz orvos jut, nincs megfelelő intézményi háttér, gyógyításhoz szükséges eszközök, az esetek túlnyomó többségében pedig fizetni kell/kellene az ellátásért. Ez borzasztó adat, és a legveszélyeztetettebbek ráadásul a gyerekek és a kismamák. A Magyar Afrika Társaság már 12 önkéntes orvosi misszióban közel negyven magyar orvos és egészségügyi szakember, közel 30 000 beteget látott el az afrikai kontinens számos országában: Guineában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron, Maliban, Malawiban és itt, Afrika gyöngyszemében is. Reméljük, hogy ezzel a misszióval az ellátott és meggyógyított rászoruló afrikai emberek számát megsokszorozhatjuk."

L. Novák Mónika