Futas Buganda kiralyanak szuletesnapjan 2016. 04. 10. 1"A Magyar Afrika Társaság (AHU) ugandai orvosi missziója és a kampalai HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) tagjai futóversenyen vettek részt.

Sok ezer ember vett részt ma Kampalában azon a futóversenyen, amelyet Kabaka Mutebi II.-nek, Buganda királyának 61. születésnapja tiszteletére rendeztek. A rajt magyar idő szerint nyolc órakor volt. A magyar önkéntes orvosi misszió tagjai, dr. Bagdi Zita, dr. Kapi Zsófia, Gáspár Attila, Kovács Bernadett és Kovács Dániel, akik a Buganda Királyság területén kezdték meg orvosi munkájukat, természetesnek tartották, hogy induljanak az öt kilométeres távon. A regisztráció során térképet, hátizsákot, könnyű napellenzőt kaptak a résztvevők, majd kellemes hangulatban és időben elrajtoltak.Futas Buganda kiralyanak szuletesnapjan 2016. 04. 10. 3

Kortól, vallástól, bőrszíntől, nemi hovatartozástól függetlenül egymást bíztatva és királyukat éltetve futottak a résztvevők. Láttunk kisgyereket hordozó anyukát, idős férfiakat és nőket, gyermekeket, de még apácákat is, akik teljesíteni is tudták az egész távot. A legérdekesebbek azok az asszonyok voltak, akik még soha nem vettek fel sportruházatot, de még nadrágot sem: ők most is az afrikai népviseletre húzták fel az egyentrikót.

Kapi Zsófia doktornőre szükség is lett, amikor egy 86 éves, baganda törzsből származó férfi a verseny végén rosszul lett. Gyors elsősegélyben részesítette, bár szerencsére nagy baj nem történt, inkább a kimerültség jelei mutatkoztak az idős férfin. Némi szőlőcukor, víz és pihenés után helyreállt a pulzusa és megköszönte a segítséget, mi pedig azt, hogy ennyi idősen ilyen példát mutat a fiataloknak."

L. Novák Mónika, 2016. április 10.Futas Buganda kiralyanak szuletesnapjan 2016. 04. 10. 8

Futas Buganda kiralyanak szuletesnapjan 2016. 04. 10. 16