Írta: Karakai Ildikó, Globoport.hu

4kicikkOktatás, egészségügy, gyermekvédelem. Évről évre nő a most 10 éves Magyar Afrika Társaság (AHU) humanitárius küldetéseinek száma és színesedik a palettája a fekete földrészen. Most önkéntes programot terveznek fiataloknak: jótékonysági munkáért cserébe olyan élményeket kínálnak, amilyeneket másképp nehéz volna megszerezni. És most nemcsak szafarira gondolunk.

Gyógyítani dzsungelben, ahol orvos még nem járt 

De ne vágjunk ennyire a dolgok elébe. Kezdjük az elején. Kongóban, A háború gyermekei segélyakcióval kezdődött minden. Az ország keleti részén, egy menekülttáborban nyújtottak segítséget az AHU szervezésében magyar orvosok a társaság alapítójának és elnökének, Balogh Sándornak a kezdeményezésére. Még kétszer mentek vissza ugyanoda, ezt követte a többi orvosi misszió. Máig 13 volt, hat országban. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Maliban, Madagaszkáron, Guineában, Malawiban és Ugandában összesen több mint 30 ezer embert láttak el – meséli a globoportnak Orzói Zsuzsa, az AHU protokollért és oktatásért felelős munkatársa és Horváth Dorka humanitárius referens.   

1kicikk

Orzói Zsuzsa, dr. Pálinkás Edina, dr. Jakkel Anna és Horváth Dorka Malawiban.

Összesen 30 magyar orvos vett részt ezekben. A szabadságukat áldozták rá, egy-egy hónapig voltak ott, gyógyítottak dzsungelben és iskolából rögtönzött rendelőben, szabad ég alatt és börtönben, csillagtúra-szerűen jártak egy-egy országot, hogy minél több helyen segíthessenek. Pácienseik nagy része először látott doktort, kapott orvosi ellátást. Gyógyítottak és kezeltek mindent: maláriát, fél éve törött kart, lyukas szivet, gennyes sebet és csak az Isten tudja, mit.

2kicikkjo

Ugandában gyógyít az egyik magyar orvosi misszió tagja, dr. Kiss Krisztina.

De mindez nem elég: ha távoznak az orvosok, minden megy tovább, mint eddig. Tanácsot is kell hát adni, akár olyan egyszerűt is, hogy ha nem a földön mos valaki, hanem az asztalra teszi a lavórt, akkor nem fájdul meg a háta. De ez sem könnyű dolog, meg kell találni a finom vonalat a kioktatás és a jó szívvel fogadott segítségnyújtás között.

Magyar kórház épül az Egyenlítőnél

A legegyszerűbb persze az volna, ha állandóan jelen tudnának lenni, folytatni a megkezdett dolgokat – mondja Zsuzsa és Dorka, akik már több ilyen misszióval jártak Afrikában. Mert ha hátat fordítasz, nem minden működik úgy, ahogy kellene. Meg is van ehhez a terv: magyar kórház, egészségügyi központ épül Kapekében, Ugandában. Ahol már nagy tapasztalatokkal bírnak a magyar orvosok. És ahol 1 millió lakosra tíz helyi orvos jut. A tervrajzok már elkészültek, letették az alapkövet is. A jótékonykodás azonban pénzbe kerül. Nem is kevésbe. Két missziót is lemondtak, hogy azok költségeit is a központra fordíthassák, de további támogatókat várnak, keresnek. A magyar kórházban kutatásokra is készülnek majd: például gyógyszerek hatását lehet vizsgálni az itthoninál sokkal természetesebb környezetben, hisz az ottani embereket nem “rontotta még meg” a rengeteg pirula, antibiotikum, mint nálunk.

3kicikk

 Ilyen lesz a kórház. Az alapkő letételénél Balogh Sándor, az AHU elnöke bal oldalon.

De azért új misszió is indul októberben, és új színt hoz a palettára. Mostanáig a segítség háziorvosi jellegű volt, ősszel viszont nyak- és fejműtétekre mennek ki magyar sebészek Malawiba.

Gyerekek és adományok

Az orvosi missziók mellett más jellegű humanitárius projekteket is visz az AHU Afrikában. A legismertebb és legnépszerűbb talán a gyermektámogatási program. Maliban, Kamerunban, Etiópiában és Ugandában támogat árvaházat és iskolákat a Magyar Afrika Társaság, ottani alapítványokkal és szervezetekkel együttműködve. A programhoz bárki csatlakozhat, a gyerekek fotóit megnézheti a társaság honlapján, kiválaszthatja azt a többszörösen hátrányos helyzetű kicsit, akit adományával személyre szabottan segít.

4kicikk

Magyarországon gyűjtött adományokat ad át L. Novák Mónika, az AHU munkatársa.

Tárgyi adományokat is gyűjt az AHU: ezeket folyamatosan viszik ki a helyszínre a HTCC-k, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok munkatársai, amikor itthon járnak. Folyik gyűjtés iskolákban, jönnek be emberek az AHU székházába is, hogy hozzanak valamit. Volt idős asszony, aki a szemüvegét ajánlotta fel. Neki már nem jó, de hátha ott tudja használni valaki. De persze a játék, a ruha és a tartós élelmiszer gyakoribb.

Utazz és segíts Te is!

Nos, ezeknek a gyerekeknek segíthetnének majd például az AHU önkéntes programjára jelentkezők is. Eltölhetnének néhány napot az árvaházakban, szétoszthatnák az adományokat, beleérezhetnének abba, hogy milyen is ez az egész – mondják a Társaság munkatársai. Taníthatnák a gyerekeket angolra, kimoshatnák a ruhájukat, beszélhetnek nekik arról, hogyan lehet picit másként gondolkodni, másként élni. Vagy dolgozhatnának a magyar mintafarmon Ugandában. A lehetőségeknek szinte csak a fantázia szab határt. Cserébe olyan élményeket kapnának, amilyent máshol nem szerezhetnek. Az önkéntes munkában is, de nagy szafarira is eljuthatnak például a kampalai HTCC  vezetőjének segítségével. A programra már folyik a jelentkezés.

5kicikk

A magyar mintafarm egy része Ugandában. Jackfruit-pálinka is készül itt.

Nemcsak Afrikában – itthon is

De nemcsak Afrikában: idehaza is folytat humanitárius munkát a 10 éves Magyar Afrika Társaság. Orvosmissziói nyomán, és mert 2015 őszén több befogadó állomáson (Bicskén, Nagyfán és Debrecenben is) vállaltak önkéntes orvosai és egészségügyi dolgozói kiegészítő ellátást, az AHU-t kérte fel a BÁH arra, hogy indítsa be a körmendi befogadó állomást. Jakkel Anna doktornő, aki már sok afrikai küldetést teljesített és remekül ismeri az ottani életet, az embereket és nagy tapasztalatai vannak az afrikai betegségek gyógyításában, például Kecskemétről autózott minden szabadnapján az ország nyugati végébe, hogy segítsen. De az első hónapban az AHU több orvos és ápolónő önkéntese is dolgozott ott.

6kicikkjo

Dr. Jakkel Anna munka közben, Liwondében, Malawiban.

Mentőautó vásárlására is készül itthon az AHU. Az önkéntes személyzet és a telephely már megvan, a terv szerint hetente néhány napot az OMSZ-szel együttműködve dolgoznak majd, a többi időben pedig azokat a falvakat járják, ahol nincs állandó orvosi ellátás. Dédelgetnek egy másik nagy tervet is: a csángó orvosi misszióét.