Napra pontosan 10 éve, 2006. augusztus 19-én, Balogh Sándor, az Afrika-ügyért elkötelezett üzletember és további tíz magánszemély alapította meg a szervezetet. A kitartó összefogás eredményeként számos területen értek el sikereket, melyek egymásba fonódva egyre biztosabb alapokra helyzeték és legitimálták a Társaságot.

ahu photo03

A 10 éves munkásság legfontosabb lépéseit és kiemelkedő mérföldköveit – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban lehet összegezni: több tucat Afrikával foglalkozó személy, tudós, vállalkozó, és önkéntes csatlakozott a szervezet munkájához. A Magyar Afrika Társaság, ismertebb nevén az AHU Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez. Tevékenységének zászlóshajója azok az önkéntes orvosi missziók, amelyek keretében 10 év alatt közel 40.000 beteget látott el, Afrika olyan részein, ahol szakemberek és eszközök hiánya miatt, több százezer ember egészségügyi ellátás nélkül él.

ahu photo03

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke nemrég a Globoportnak adott interjújában így fogalmazott: „Tíz év után látjuk már, hogy miben vagyunk igazán jók. Az egyik terület mindenképpen az egészségügy, amire koncentrálni fogunk. Sokáig kerestük Afrikában azt a pontot, ahol egy állandó bázist építhetünk ki a magyar egészségügyieknek. Most úgy néz ki, megvan ez a hely, Ugandában nyílik magyar segítséggel egy egészségügyi központ. Ehhez persze nemcsak sok szervezési munka és sok önkéntes segítő, de sok adomány is kell, amin szintén dolgozunk.”

ahu photo03

A Társaság tagjai és munkatársai elérkezettnek látják az időt, hogy valamelyest viszonozzák azt a sok szeretetet, támogatást és bíztatást, melyet mindennapi munkájukhoz a magyar társadalomtól kapnak, ezért a mai naptól kezdődően október elejéig tartó programsorozat veszi kezdetét, melynek részleteiről bővebb információ a honlapunkon olvasható.

ahu 10years logoXX

Az AHU elnökével készített interjúnkat ITT, a társaság humanitárius misszióiról készített írásunkat pedig ITT olvashatják el.

A nyitófotón Balogh Sándor, az AHU alapítója és elnöke.