FIGYELEM! Az Afrikai – Magyar Egyesület az izlandi vulkán okozta bizonytalan helyzet miatt a VI. önkéntes orvosi misszió 2010. május 21-re tervezett indulásának elhalasztása mellett döntött. Az Eyjafjöll folyamatos aktivitása miatt újabb járatokat törölnek, ezért a nyugat-afrikai Maliba készülő orvosok csak június 1-jén tudnak nekivágni a missziónak.

ahu100x1002010. május 21-én elindul az Afrikai – Magyar Egyesület (AHU) VI. önkéntes orvosi missziója, ezúttal a nyugat-afrikai Maliba.

Az AHU az elmúlt másfél évben öt sikeres orvosi missziót küldött a háború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található kiwanjai menekülttáborba és a környező falvakba, melyek során tizennégy magyar orvos közel 15 ezer embernek nyújtott orvosi ellátást, akik korábban soha semmilyen kezelésben nem részesülhettek.

Az AHU soron következő, VI. missziója Maliba, a világ egyik legszegényebb országába indul, ahol rengeteg a rászoruló, nincstelen, beteg ember. A misszió 2010 májusában indul Mamaribougouba, mely egy 6 000 főt számláló település a fővárostól, Bamakótól 15 km-re található. A faluban nincs tiszta víz, sem áram, az emberek a kutak fertőzött vizét fogyasztják. A falusiak számára az orvosi ellátás megfizethetetlen.

A misszió tervezett időtartama négy hét, melynek során két orvos, Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos – aki az V. kongói misszióban is részt vett – és Dr. Kis Imre tokaji háziorvos nyújtanak orvosi ellátást a mali embereknek, valamint egy székesfehérvári önkéntes, Keresztes Éva francia tolmácsként segíti a missziót. A misszió tagjai nem csak szakmai tudásukkal, hanem adományok gyűjtésével (élelmiszer, ruházat, orvosi eszközök, tanszer, stb.) is hozzájárulnak a misszió sikeréhez.

Az Afrikai – Magyar Egyesület koordinátora, dr. Mihálffy Balázs több mint két hónapja készíti elő a missziót a helyszínen. Kollégánk március óta ismerkedik a helyi körülményekkel, az ottani közösségekkel annak érdekében, hogy a VI. misszió – akárcsak az eddigiek – a lehető legsikeresebb legyen.

Az AHU az orvosok indulása előtt egy adományokkal megpakolt kisbuszt is eljuttat Maliba, ily módon számos olyan eszközt, tanszert, ruházatot, játékokat, élelmiszert, orvosi műszert vihetünk a misszió helyszínére, amelyben az ott élők hiányt szenvednek, és amiknek a repülőgéppel történő szállítása nem lenne megoldható.

Az Afrikai – Magyar Egyesület további missziókat tervez, mivel állandó orvosi ellátást kíván biztosítani Maliban, ezért folyamatosan várjuk a misszió iránt érdeklődők jelentkezését. Bővebb információt This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen kaphatnak.

Reméljük, az első mali misszió során ismét TUDUNK NAGYOT TENNI!

Kiss Virág, Szűcs Anna – AHU