Ezer biciklit vinnének Afrikába, mert esélyt akarnak adni az ott élőknek. 2008-ban hátizsákokkal, autóstoppal előzték meg a Budapest-Bamako karavánját. A helyiek kedvesek voltak velük, ők pedig segítenének rajtuk.

Fónagy Ádám és az ADAB Alapítvány célja, hogy 1000 kerékpárt összegyűjtsenek, valamint eljuttassák azokat egy kizsákmányolt és magára hagyott afrikai térség civil lakói számára. Ahogy Fónagy Ádám a Nana.hu-nak fogalmaz, a kerékpárokkal olyan eszközt szeretnénk adni, amivel tulajdonosa - orvosok, diákok, kereskedők és földművelők - hosszú távú perspektívát kapnak és egyben mindennapi életüket is megkönnyíti.


Afrikában a kreativitásnak - talán a szükség miatt - nincs határa. Egy bicikli nem csak európai mivoltában üzemelhet, de gépet, kutat, szivattyút hajthat, áramot fejleszthet, taxiként szolgálhat. Drótszamár, ami minimális karbantartást vár, eszköz, amivel szállítani lehet, gyorsítja a közlekedést és több terhet bír el, mint két váll. A kerékpár ilyen körülmények közt akár mindennek a kezdete is lehet. Társ a mindennapokban és társ a felemelkedés útján, a szabadság jelképe. Az első láncszem egy új világ felé, ahol méltósága van az embernek.

Mikor jött az ötlet, hogyan merült fel, hogy valamilyen módon segítsenek az afrikai rászorulókon?

2008. januárjában indultunk neki Afrikának hátizsákkal, autóstoppal. A célunk az volt, hogy így nyerjük meg a Budapest-Bamako ralit, feltétel volt továbbá, hogy nem utazunk versenyzővel. A helyiekre voltunk kíváncsiak: Európában azért, hogy mit szólnak ahhoz, hogy két utazó a tél közepén fogja magát és stoppal nekivág egy Nyugat-Afrikába vezető útjának, Afrikában pedig azért, mert korábban nem jártunk ott.

Próbáltuk az ottani életnek azt az oldalát megfogni, ami nem jött át mondjuk a versenyzők beszámolóiból vagy olyan emberek élményeiből, akik végig megpróbáltak turistaként kívülállók maradni. Nekünk az volt a célunk, hogy beilleszkedjünk, segítőkre találjunk és megismerjük Afrika velejét a Magrebtől egészen a szavannákig a nyugati partvonalat majd a Szahara útjait követve. Sikerült! Egy nappal a rali előtt értünk Bamakoba, bár egy kicsit levágtunk az útból.

Az utat a tudatos utazás jegyében igyekeztük végigjárni, de a mérleget tekintve mi sokkal többet kaptunk Afrikától, mint amennyit adhattunk. Szolidaritást érzek az ott élők iránt. Nagyon nehéz körülmények között kell boldogulniuk és sokszor a nehézségeiket a "fejlett világ" is tetézi. 2008. őszén így jött, hogy valamit vissza kell adnunk a nyugat-afrikaiaknak. A bicikli számunkra a szabadság szimbóluma, ráadásul olyan segítség, ami hosszú távon perspektívát adhat a gazdájának, túl sok karbantartást mégsem igényel. A biciklik mellé pedig alkatrészt is viszünk.

Az akció a Budapest-Bamako "testvérvállakozása" lesz, vagy csak véletlen az egybeesés?

Megérkezésünk után Bamakoban rengeteg emberrel találkoztunk, akiknek több-kevesebb köze volt a ralihoz. Mindenki őrültnek tartott, hogy végigcsináltuk hátizsákkal. Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) munkatársával is ott találkoztunk. Mikor az akció 2009. novemberében elindult, az AHU-t kértük fel, mint szakmai partnert. Nekik sok tapasztalatuk van Afrikával, szerveztek adományosztást, küldtek szállítmányokat korábban.

Akkor tudtam meg, hogy idő közben a rali humanitárius vonalának szervezését és lebonyolítását is ők intézik. Mivel a célunk szintén Nyugat-Afrika, kézenfekvőnek tűnt, hogy a ralival egy időben indítsuk útnak a szállítmányunkat. Így rengeteg dolog adott: a verseny és annak segélyszállítmánya őrzött konvojként halad, olcsóbb együtt szállítani az amúgy is egy térségbe tartó csomagokat és nem utolsó sorban a rali média hátszele segít minket is a gyűjtésben illetve az akció minél szélesebb körben történő megismertetésében.

A kérdésére válaszolva, az 1000 bringa Afrikának projekt az Adab Alapítvány önálló kezdeményezése, amihez szakmai segítséget az AHU nyújt.

Hány darab kerékpárt sikerült eddig gyűjteni?

Mostanáig közel száz biciklit ajánlottak fel magánszemélyek a kezdeményezés javára. Emellett nagyon sok segítséget kaptunk a raktározásban, sőt van olyan csapat, amely felajánlotta, hogy a téli időszakban megszervezik a kerékpárok megszerelését. A közel száz bicikliben minden fél, lerobbant, hiányos bringát is egésznek számítottam, mert azokat az indulásig megszereljük, működőképes állapotba hozzuk.

Felajánlások az ország minden részéről érkeztek. Jelenleg még gondjaink vannak a felajánlott biciklik összegyűjtésével, de bízunk benne, hogy ez is megoldódik.

Aki adni szeretne, pontosan hogyan teheti?

Két gyűjtőpont áll rendelkezésre Budapest területén, amiket a honlapunkon megtalál minden felajánló. Ha valaki nem tudja eljuttatni nekünk a bicikliket, az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen várjuk a levelét, és megszervezzük, hogy eljusson hozzánk.

Szervezzük további gyűjtőpontok felállítását Budapesten és más városokban is. A gyűjtőpontok listája folyamatosan frissül az oldalunkon.

Csak kerékpárt lehet felajánlani?


Az akció keretein belül kerékpárokat gyűjtünk, de kaptunk kerekesszéket és rollert is. Szívesen elszállítjuk ezeket is, mert egy-egy iskolában, kórházban, árvaházban jól jöhetnek. A kerékpár gép is lehet, amit a jövője megalapozására használhat új tulajdonosa. A célunk az, hogy akiket segítünk később magukon, majd másokon tudjanak segíteni. A bicikli az első láncszem ebben a folyamatban.

A felajánlóktól kérünk egy közös képet a biciklivel. Ezt a képet a biciklivel együtt eljuttatjuk az új tulajdonosnak és vele és az új bringájával együtt is készítünk egy képet, amit pedig a felajánló kap meg az akció zárásaként.

Mint azt Fónagy Ádámtól megtudtuk, az akció egy kipróbált vállalkozás. 2010. januárjában már 15 bicikli és egy kerekesszék ért célba az 1000 bringa Afrikának akció kapcsán. Mindemellett vannak testvér kezdeményezések külföldön is. Az egyik szervezet például 1999. óta 45000 biciklit szállított Afrikába, miközben 8000 diáknak tanítottak bringaszerelést és 16000 kerékpáros szerszámot osztottak szét 13 afrikai országban.

Forrás: http://www.nana.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/1000-biciklit-vinnenek-afrikaba-102993.html