logA magyar Parlamenttől nem messze a MTESZ székházban tartották meg várakozáson felüli érdeklődés közepette október 1-én az Africa Summit V. elnevezésű rendezvényt, melynek fő célja Afrika és a megújuló energiák fókuszba állítása volt.

Az esemény fővédnöke Dr. Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket, melyben elmondta, hogy Magyarország számára fontos, hogy a magyar cégek visszatérjenek, visszatérhessenek az afrikai kontinensre, hisz ez a gazdaság jelen helyzetében kitörési pontot jelenthet a KKV-k számára.

A nemzetközi konferencián, melynek alcíme - „Great Green Wall – Green Sahara„ - volt, Olesegun Obasanjo nigériai ex-elnök – ötletgazdát, az Africa Summit V. díszvendégét Őexcellenciája Ahmed Mohammed MAKARFI szenátor, nigériai elnökjelölt képviselte

A megjelent vendégek szintén emelték a nap színvonalát, hisz ellátogatott a konferenciára többek között Joao-Miguel Vahekeni angolai nagykövet, Aly El-Hefny egyiptomi nagykövet, Lounés Magrame algériai nagykövet, Adnene Damergi tunéziai nagykövet, Dr. Paul Emile Tshinga Ahuka a Kongói Demokratikus Köztársaság belgrádi nagykövete, Olga Ramalason, madagaszkári polgármester asszony és sok más illusztris vendég is.

A szakmai program Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnökének, és dr. Steier Józsefnek, az ETE Esztergomi elnökének megnyitóbeszédei után vette kezdetét, melyben sok érdekes előadást hallhattak a szakmabeliek.

Pataki István a Magyar Energia Hivatal volt alelnöke Afrika jelenlegi energetikai problémáiról és kitörési lehetőségeiről tartott előadást, melyet a személyes élményeivel egészített ki, hiszen több évig élt Nigériában.

Dr. Steier József az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Esztergom elnöke a „Zöld Szahara" és a „Nagy Zöld Fal" projektekről beszélt, majd Ny Rado Rafalimanana, aki Madagaszkárról érkezett, az afrikai és az indiai-óceáni térség megújuló energiájának szakértője, a megújuló energia-stratégiák alkalmazásáról a környezetvédelem figyelembevételével, tartotta meg előadását.

Az előadások első részének zárásaként, Dr. Jolánkai Márton, a Szent István Egyetem tanára, Afrika megújuló mezőgazdaságát ismertette, majd Dr. Steier József moderálásával kérdezhettek az érdeklődők az előadásokkal kapcsolatban.

A bőséges büféebéd, s a szünetben forgatott számos interjú után az első előadást Dr. Ligetvári Ferenc, a gödöllői Szent István Egyetem tanára, a víz és vízhasználati stratégia Afrikában témában tartotta. Később elég sok kérdés vetődött fel ezzel a témával kapcsolatban, melyet a hallgatóság és az előadó később meg is vitatott. Richard Lalarison Randrianasolo, madagaszkári konzul a madagaszkári beruházási lehetőségeket ismertette. Ezután Prof. Dr. Norbert W. Knoll-Dornhoff, a Wusme „World Union of Small or Medium Enterprises" főtitkára bemutatta azt az új pénzügyi stratégiát, melyet az afrikai mezőgazdasági és energia-ágazatok fejlődésének fenntartása érdekében hoztak létre.

A következő előadó a Corvinus Egyetem docense Dr. Lakner Zoltán volt, akinek a szenvedélyes hangú előadását hallgathatták meg a vendégek arról, hogy vajon a bioenergia Afrikában álom, avagy valósággá válik-e valaha.

A hatalmas szellemi potenciált felvonultató rendezvény a péntek délután ellenére is kérdésekkel folytatódott, s csak este 5 után ért véget.

A szervezők és a résztvevők szándéka szerint az Africa Summit Budapest sorozat a mexikói klíma konferencia után, Magyarország uniós elnöksége alatt 2011 májusában folytatódik.

Tekintse meg a rendezvényen készült képeket.

/ Konkoly-Thege György képei /

{yoogallery src=[/images/galeria/summit5]}

/ Konkoly-Thege György képei /