papp_istvanElraboltak egy magyar ENSZ-alkalmazottat Szudánban - erősítette meg az [origo]-nak a Külügyminisztérium a Figyelőnet információját. Az elrabolt Papp István egy vele készült augusztusi interjú szerint az egyik legrutinosabb magyar békefenntartó volt. Szudánban az ENSZ gyerekkatonák leszerelésével foglalkozó programjában vett részt.

A FigyelőNet információi szerint egy magyar békefenntartót raboltak el csütörtök este Szudánban. A hírportál úgy tudja, hogy a gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. Németh Miklós Attila, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az FN-nek azt mondta: nem katonáról, hanem egy magyar ENSZ-alkalmazottról van szó, aki egyéni munkavállalóként dolgozott ott, ezért a Külügyminisztérium (KM) hatáskörébe tartozik az ügy. A KM szintén megerősítette az értesülést, de részleteket még nem közölt.

A honvédelem.hu, a Honvédelmi Minisztérium internetes magazinja augusztusban interjút közölt Papp Istvánnal. Az interjú szerint Papp az egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak, aki "nagyon jól megismerte Afrika társadalmi viszonyait".

A Külügyminisztérium az [origo]-nak megerősítette a férfi eltűnését, de a Kormányzati Kommunikációs Központhoz irányították munkatársunkat. A kommunikációs központban nem kívántak részleteket mondani telefonon, azt kérték, írjuk le kérdéseinket. Magyarország egyiptomi nagykövetségének ügyeletén, amely a szudáni területért is felelős, az [origo]-nak azt mondták, egyelőre nem tudnak semmit sem mondani a történtekről. A nagykövetség telefonszámai foglaltak vagy az üzenetrögzítő veszi fel a telefont, amelyből az hallatszik: "az ügyfélszolgálat jelenleg nem üzemel".

Berontottak az otthonukba

Kora délután a BBC is beszámolt arról, hogy elraboltak egy ENSZ-alkalmazottat a szudáni Dárfúr tartományban, de az elrabolt férfi nemzetiségét nem közölte. A brit közszolgálati televízió szerint az emberrablásról Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartó erőinek (UNAMID) szóvivője számolt be újságíróknak. A szóvivő elmondta, hogy fegyveres emberek rontottak be négy civil alkalmazott otthonába a dárfúri El Fasher város központjában, kettőt megkötöztek, kettőt pedig magukkal vittek, de egyikük megszökött.

A BBC szudáni tudósítója szerint az utóbbi időben több külföldit is elraboltak Dárfúrban, de a rablásokat legtöbbször a váltságdíj reménye motiválja, nem pedig politikai indok. A magyar férfi elrablásának időzítése azonban aggasztó az UNAMID számára, mivel épp a napokban érkezett négy napos látogatásra a városba az ENSZ biztonsági tanácsának küldöttsége. A küldöttség a fokozódó erőszak miatt érkezett Szudánba, hogy ellenőrizze az ország kettéválásáról szóló jövő évi népszavazás előkészületeit.

Az Afrikai-Magyar Egyesület Kongóban tevékenykedő tagjai személyes barátságban állnak Papp Istvánnal, akik remélik, hogy mielőbb épségben hazatérhet. Reményeink szerint az ENSZ tárgyalásai a túszejtőkkel mihamarabb eredményre vezetnek.

Forrás: AfriPORT, Origo