mada-misszioMadagaszkári misszió

Hetedik orvosi misszióját indítja útjára november 9-én az Afrikai-Magyar Egyesület. A hattagú csapat tagjai Madagaszkáron egy hónapig gyógyítják, oktatják a helyieket.

Kongó és Mali után ezúttal a madagaszkári Antsirabe környékén dolgoznak majd  az Afrikai-Magyar Egyesület önkéntesei. A csapattal két háziorvos, és egy fül-orr-gégész utazik Afrikába.

Kiss Virág, a missziót szervező humanitárius referens elmondta: nemcsak a városban, hanem a környező falvak egészségügyi központjaiban is találkoznak a rászorulókkal. A térségben  sok a maláriás.   A nehéz fizikai munka miatt   rengetegen küszködnek mozgásszervi, nőgyógyászati  problémákkal.  A heti hat napon át dolgozó orvosoknak emellett főként bőr, légúti és gyomorbetegségben szenvedőket kell kezelniük. A misszió tagjai orvosi eszközöket, kötszereket, fertőtlenítőt visznek magukkal,  a gyógyszereket –takarékossági okokból- helyben vásárolják meg.

Segítség a talpraálláshoz

A Madagaszkárra utazók között lesz egy pedagógus is, aki Magyarországon hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik. Azt méri fel, hogy a helyi iskolákban milyen módszerekkel lehet rávenni a diákokat arra, hogy tudatosan  vigyázzanak magukra, az egészségükre. Hogyan kerüljék el a fertőzéseket, a különféle betegségeket. Az életszerű  gyakorlatok abban is segítenek, hogy a gyerekek otthon a szüleiknek  is átadják az iskolában tanultakat. Így már az egész családot be lehet vonni az egészségmegőrző  programba. A kezdeményezés szorosan kapcsolódik  az Afrikai-Magyar Egyesület  távtámogatási programjához.  Ennek az a lényege, hogy  örökbe lehet fogadni egy afrikai gyermeket.Aki vállalja a “gyámságot”, havi négyezer forint befizetésével biztosítja védence folyamatos iskoláztatását, ellátását.

Az orvosi misszók mellett az egyesület azért indította be ezt a programot, hogy a támogatást felhasználó helyi közösségek megszilárduljanak, és a jövőben már  képesek legyenek saját erőből javítani a sorsukon.

Időutazás Afrikában

Elképesztő viszonyok uralkodnak  Afrika elmaradottabb térségeiben - mondja Kiss Virág. Az ember  sokszor fél napokat zötykölődik úttalan utakon, míg végre célba ér.  A szegénység, a nélkülözés Európát is elérő hírei, képei megrázóak. Ebben a helyzetben nem maradhatunk közömbösek. Madagaszkár afrikai összehasonlításban gazdaságilag  a középmezőnyhöz tartozik, lemaradása a világ fejlettebb régióitól azonban így is évtizedekben mérhető.  Minden segítségre szükség van. Még egy golyóstoll, egy füzet is sokat jelent, hiszen az afrikai iskolákban - ahol általános a tandíj, vagyis nincs ingyenes oktatás - a tanév kezdetén minden diák kap egy tollat és egy füzetet. Ha kifogy, betelik, nincs másik.  A gyerekek jó esetben csak  ülnek a padokban, és a falat bámulják.

Az önkéntes orvosok is sokat változnak az egy hónap alatt - mondja Kiss Virág.  Megismernek egy új, nélkülöző világot, amelytől nem tudnak elszakadni.  Sokan a hazatérés után is megpróbálnak segíteni. Az egyik orvos  például gyűjtést szervezett, az így befolyt adományokból és a saját pénzéből  ezer darab sátorfedő ponyvát juttatott el az egyesület segítségével egy kongói menekülttáborba.  Az akciónak köszönhetően ezer, levelekből és gallyakból összetákolt kunyhóban élő család szabadult meg az állandóan beszivárgő eső okozta kínoktól.

Kiss Virág beszámolt arról is: az Afrikai-Magyar Egyesület célkitűzéseit, akcióit  nem csak a tehetősek, hanem a szerényebb jövedelműek is szívesen támogatják.  És  nem mindig pénzzel. Nemrégiben egy néni állított be az egyesülethez néhány  régi szemüveggel. Hiszen manapság olyan drágák a keretek. Biztosan lesz Afrikában valaki, aki jó hasznát veszi ezeknek. Csak azt sajnálta, hogy hiába készül fotó az adomány átadásakor, nemigen tudja majd kivenni, hogy ki lesz  a keretek boldog tulajdonosa. Mert a szívével nincs gond, de szeme már nem a régi.

A VII. önkéntes misszió tagjai:

Dr. Pintér Nóra, budapesti háziorvos

Dr. Olácsi Judit, győri fül-orr-gégész

Dr. Kis Imre, tokaji háziorvos

Dr. Farkas Gabriella, alternatív pedagógiai módszerek szakártője

Viniczai Virág, francia tolmács

Kiss Virág, AHU-koordinátor