vakokintezeteA fehérbot hetek rendezvénysorozat keretén belül a Vakok Állami Intézete évről-évre megpróbál egy-egy estén valamely országra, kontinensre fókuszálni, hogy bemutassa annak jellegzetességeit, zenéjét, gasztronómiáját, tárgyi kultúráját. A tavalyi keleti teaházat, mely a török kultúrára koncentrált, és a kínai kulturális napot idén október 25-én este az Afrika nap követte, melyre több illusztris személyiség is ellátogatott.

 

Intézményünk igazgatóasszonya, Szabóné Berta Irén megnyitója után Takalani Esther Netshitenzhe, Dél-Afrika budapesti nagykövetasszonya mondta el köszöntőjét, ráadásul megpróbálkozott magyar nyelven is elmondani gondolatait, melyet a közönség nagy lelkesedéssel fogadott.


Ezután Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület alapítója köszöntötte a látássérülteket, majd Dr. Búr Gábor afrikanista, az ELTE egyetemi docense tartott egy hosszabb, sok érdekességgel átszőtt előadást magáról az afrikai kontinensről, az ott élők életéről, kultúrájáról. Előadása után látássérült klienseink megtapogathatták az Afrikai-Magyar Egyesület által, erre az estére felajánlott, eredeti, fából és bronzból készült szobrokat és maszkokat.


A VÁI kultúrtermének falai között ezek után felcsendült a zene, ugyanis Bom-C először egy autentikus, egy szál dobbal kísért afrikai éneket adott elő, majd elénekelte két saját számát is, melyet a közönség hangos tapssal jutalmazott. A sok új élmény után egy hosszabb szünet következett, mely során a Savannah étterem által felajánlott ételkóstolókból szemezgethettek a jelenlévők. Igazi, Afrikára jellemző ételek voltak ezek, kiegészítve ananász, és kókuszdarabkákkal. Aki megszomjazott, rooibos teával csillapíthatta szomját. Ezúton is köszönjük a Savannah étteremnek a nagylelkű felajánlást!
Az est utolsó felvonásaként egy igazi falrengető produkció következett, ugyanis ellátogatott hozzánk az Afrobreakz nevet viselő dobos csapat, melynek megalakulásáról, hangszereiről, és alapjában véve az afrikai zenei kultúráról a csoport egyik tagja, A. Gergely András antropológus beszélt röviden, aki szintén az ELTE oktatója. De szavak helyett inkább a ritmusokkal beszéltek a tagok, akikhez egy idő után kapcsolódtak a jelenlévők is. Bámulatos volt látni, ahogy a rengeteg hangszer mind gazdára talál, és látássérült lakóinkkal együtt egy óriási közös örömzenélés veszi kezdetét.
Az Afrika nap szervezése során rengeteg segítséget kaptunk, amik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény. Óriási köszönet Takalani Esther Netshitenzhe nagykövetasszonynak, hogy jelenlétével hozzájárult a program színvonalához, ezen kívül az Afrikai-Magyar Egyesületnek, azon belül is Balogh Sándornak, és Szabó Györgyinek, az Afrobreakz együttesnek, kiemelten A. Gergely Andrásnak, a Savannah étteremnek a finom kóstolóért, Bom-C-nek a fergeteges hangulatért, és természetesen Dr. Búr Gábornak, aki idejét nem sajnálva már hónapokkal a program előtt felajánlotta nekünk támogatását, és nagyon sokat segített ötleteivel, kapcsolati rendszerével, és nem utolsó sorban előadásával.
Azt hiszem nem túlzás az a megállapítás, hogy az est folyamán nem csak a látássérülteknek, de a hozzánk ellátogató vendégeknek is nagy élményben volt részük.