Az AHU rendszeresen szervez előadásokat oktatási intézményekben, melyek során az adott intézmény igényei szerinti témák közül válogatva ismerhetik meg a diákok az afrikai élet és szakterület sajátosságait.


Előadások 2017

A Magyar Afrika Társaság 2017 tavaszán szervezett előadássorozatot a SOTE-n „Lehetőségek és kihívások Afrikában” címmel. Az AHU három missziós orvosa március 30-án nyitotta meg a SOTE-n azt a négy részes előadás sorozatot, ami a hallgatóknak hivatott betekintést nyújtani az Afrikában végezhető, elsősorban orvosi –egészségügyi önkéntes munkába, illetve az AHU tevékenységeibe. Az első előadás kimondottan az AHU fő tevékenységére, az orvosi missziókra koncentrált. Dr. Jakkel Anna háziorvos, aki már öt missziót tudhat maga mögött és továbbra is szinte bármelyik percben indulásra kész, saját fotóiból készült összeállítással illusztrálta tapasztalatait. Dr. Pálinkás Edina és Dr. Balogh Illés fül-orr-gégészek szintén eseteket bemutató fotókkal számoltak be röviden a 2016-os, az AHU történetében első speciális műtős misszióról Malawiban. Mindhárom orvos arra bíztatta a hallgatóságot, hogy próbálják ki magukat missziós helyzetben, hangsúlyozva egy ilyen tapasztalat tudást elmélyítő hatását emberileg és szakmailag egyaránt.

Combat Medic előadáson vehettek részt a SOTE hallgatói április 4-én, az AHU előadás sorozatának második eseményén. Gáspár Attila mentőtiszt és elsősegély oktató bár rengeteg humorral, de kőkemény profizmussal mutatta be a terepen nyújtható, minimál eszközökkel, vagy azok nélkül kivitelezhető elsősegélynyújtás fogásait, amik válságövezetekben ugyanúgy életmentők lehetnek, mint hétköznapi szituációkban, otthon, vagy az utcán. A valós sérüléseket bemutató fotókkal sem kímélve a leendő orvosokat és egészségügyiseket, kitért a világ jelenlegi helyzetében fennálló kockázatokra, így megkerülhetetlen volt az esetleges terrorcselekmények témája. Ezzel még nagyobb súlyt kapott az ilyenfajta tudás és gyakorlat megszerzésének jelentősége.

„Nőként Afrikában” címmel Dr. Kiss Krisztina és Dr. Fodor Réka (Afréka), az AHU missziós orvosai adtak elő és beszélgettek a hallgatókkal az AHU-SOTE előadássorozat harmadik alkalmán, április 18.-án. A terem kisebb méretéből adódóan is meghittre és kötetlenre sikerült beszélgetésen olyan hétköznapi történetekkel, apró megfigyelésekkel tették tapinthatóvá a missziós tapasztalatot, amit blogbejegyzésekből, útleírásokból ritkán kapnak meg olyanok, akiknek csak távoli elképzelései vannak az ottani viszonyokról. A női tematika leginkább a hallgatóság kérdéseiben jelent meg, így az egészen könnyed személyes élményektől kezdve, pl. hogy egy teljes afro –fonatot 8 órán át készít egy helyi, gyakorlott fodrász, szóba kerültek a társadalmi és egészségügyi helyzet nőket érintő vonásai, a mélyen gyökerező és ma is élő hagyományok kihatásai a lányok életére, és a kitörés lehetőségei a tanuláson, iskolázottságon keresztül.

2017. április 6-án a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójának alkalmából a Magyar Afrika Társaság missziós orvosai, Dr. Jakkel Anna, Dr. Fodor Réka és Dr. Kiss Krisztina tartottak előadást az egyetem diákjai és tanárai számára afrikai önkéntes munkájukról.

2017. június 12-én és 13-án a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tartott előadásokat az AHU a menekülthelyzetről és az afrikai kontinensről a berzsenyis Tolerancia Napok keretében. Dr. Kármán Marianna, afrikanista, iszlámkutató beszélt a Magyarországon élő menekültek és menedékkérők között végzett kutatása tapasztalatairól, illetve tartott ismeretterjesztő előadást Afrikáról, az afrikai kultúra elemeiről nigériai hangszerbemutatóval egybekötve.