A Magyar Afrika Társaság egy mentőautó üzemeltetését tűzte ki célul Magyarországon. A projekt elsődleges célja az Országos Mentőszolgálat munkájának segítése, ami mellett az autó esetenként rendezvényeken is megjelenik, illetve országszerte, alkalmi szűréseket végez az egészségügyileg hátrányos helyzetű területeken speciális, érzékenyítő programok kíséretében.

A mentőszolgálati projekt a szervezethez befolyó célzott támogatásokon keresztül valósul meg.
A mentőszolgálati tevékenységhez kapcsolódóan a Magyar Afrika Társaság önkéntes mentőápolói képzést indít 2017. szeptember 4-étől. A képzés szakmai partnere a Váradi Mentőszolgálat.

A háromszintes képzés menete a következő:

1. Az első szint egy 2 hetes, ingyenes X-BLS képzés, amely elvégzése után mindkét fél (a képző és képzett) mérlegelheti a tapasztalatokat és dönthet a további együttműködésről.

2. Ezt követően egy 8 hónapos mentőápolói képzés következik.

3. A képzés harmadik és egyben utolsó szintjeként a végzett mentőápolóknak előre meghatározott számú alkalmat szekundálniuk kell az AHU mentőautóján.

Az első szint elvégzése után szekundálásra már van lehetőség, ekkor még korlátozott hatáskörű munkavégzéssel.
A teljes képzés sikeres elvégzése után önkéntes mentőápolóként lehetőséged lesz bekapcsolódni az AHU Medical Team csapatának munkájába, amely során a mentőautó ellátogat az ország olyan területeire ahol gyakorlatilag nincs orvosi ellátás és a csapat itt végez majd szűrővizsgálatokat, az autóval vállaljuk továbbá rendezvények biztosítását és az Országos Mentőszolgálat közvetlen irányítása alatt a „hagyományos” mentésbe is bekapcsolódunk majd.
A képzésre jelentkezéshez és elvégzéséhez egészségügyi végzettség, előképzettség nem szükséges.

Az AHU Mentőszolgálat honlapja: http://www.ahumento.hu/
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/ahumento/