Afric chicgo summit 3„Partnereket keres Afrika" - ez lett a jelmondata a most kilencedik alkalommal megrendezett U.S.-Africa konferenciának.
Augustin Matata Ponyo a Kongói Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke a megnyitó-beszédében azt mondta, nemcsak Kongó, az egész afrikai kontinens új partnereket keres befektetési, üzleti és gazdasági területeken egyaránt.


A konferenciára 34 ország több mint 900 képviselője jött el.
Magyarországot Balogh Sándor, az Afrikai- Magyar Egyesület elnöke képviselte, aki arról beszélt, hogy most jött el Afrika pillanata, most érdemes a kontinensen befektetni. A térség számos országa ugyanis már megfelelő anyagi tőkével rendelkezik, viszont kevés a nemzetközi tapasztalata. Az AHU vezetője azt is hangsúlyozta: jól látható, hogy ezek az afrikai országok már nem alamizsnát várnak, hanem komoly üzleti partnereket, akikkel hosszú távon tudnak majd kooperálni.Ehhez kapcsolódóan Balogh Sándor hozzátette, hogy október végén Ugandában megnyílik a harmadik HTCC (Hungarian Trade and Culture Center) azaz Magyar Ház, amely segíti a két ország üzletembereinek együttműködését és a különböző kultúrák megismerését.

 

 

Afric chicgo summit 4

Balogh Sándor az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke


A konferencián beszédet mondott még a kenyai Kereskedelmi Minisztérium államtitkára is. Morio Omari tudatta: ez az üzleti fórum kiváló lehetőség számukra, hogy részletes pontossággal bemutassák az országukat. Morio Omari beszédében kitért a pár hete történt terrortámadásra és túszhelyzetre is. Közölte, hogy rendkívüli esetről van szó, amely nem veheti el az üzletemberek kedvét attól, hogy Kenyában is befektessenek. Úgy látja, hogy hazája biztonságos és érdemes a befektetőknek ebben az országban szerencsét próbálniuk. Kenya a jövőben tovább szeretné növelni a kávé-, a kakaó- és tealevél-exportját az Egyesült Államokban és Európában is - tette hozzá az államtitkár.

Afric chicgo summit 2

Augustin Matata Ponyo a Kongói Demokratikus Köztársaság miniszterelnök