Rövid pihenés után az első napot már a Queen Elizabeth kórházban kezdték. István és Róbert tartottak egy óriási vizitet

1nap2

Fáradságos, hosszú utazás után doktoraink, Dr. Késmárszky Róbert és Dr. Bartku István fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakorvosok 2019. április 29-én megérkeztek Lilongwébe, ahol az AHU helyi koordinátora, Szeremley Csaba már várta őket, s végül a célállomást, Blantyre-t is elérték késő estére.

1nap4
Rövid pihenés után az első napot már a Queen Elizabeth kórházban kezdték. István ès Róbert tartottak egy óriási vizitet, közel 30 beteget vizsgáltak meg, szövettani mintákat vettek, MRI/CT felvételek alapján pontosították a diagnózisokat. Holnap munkaszüneti nap van, így csütörtökre és péntekre kész a műtéti lista.

1nap3
Mivel a misszió fontos küldetése – a műtétek elvégzése mellett – az oktatás, az első nap fontos része volt a helyi „friss” szakorvos (a második szakorvos egész Malawiban!) Dr. Ahoka tanítása. Az oktatásba az ittlevő nyugat európai medika is bekapcsolódott. Közösen nézték és elemezték a betegeket (CT és MRI felvételeket), közösen csináltak fibroszkópiákat és megkonzultálták. Megkérték a további vizsgálatokat, s azok várható eredményei alapján megbeszélték előre a további kezelési módokat. Közösen tájékoztatták a rokonokat is.