Szélcsengők, afrikai szobrok, képek etióp istenekről. Így fest a budapesti Lalibela Etiópiai Étterem.

 Bacsa Péter Fotója Horváth Sára 2

Itt rendezik meg minden hónapban egyszer a Savannah Bellydance Night nevű rendezvénysorozatot, ahol profi és amatőr előadók egyaránt fellépnek egy nem hétköznapi cél érdekében: az estek teljes bevételével bamakói sérült gyermekeket támogatnak.

 

A kezdetekről

A Savannah Bellydance Night névre keresztelt jótékonysági eseménysorozat idén tavasszal lett öt éves, az esteknek jelenleg is otthont adó Lalibela Etiópiai Étterem már a harmadik helyszín. Az ötletgazda, Balogh Cecilia 2013 óta segíti a Magyar Afrika Társaság ( AHU) munkáját. Kezdetben a szintén budapesti Afro Magic Music Clubba szervezett ingyenes hastánc és afrikai esteket, a hely tulajdonosa, a szenegáli Mbaye Ndiaye kérésére. „Ez a rendezvény akkor még Afro Magic Bellydance Night néven futott, főként az afrikai és keleti kultúrát hivatott propagálni, valamint rendszeres fellépési lehetőséget biztosított a táncosoknak. Ezen kívül pedig gyerekeknek szerveztünk délutáni programokat” – mondta Balogh Cecilia. Azonban sajnos a helyszín 2 év múlva megszűnt, ezért az egész rendezvénysorozat átköltözött a Savannah Music Clubba, az új nevet a helyszínről kapta. A rendezvény itt újult meg igazán: innen indult az ötlet, hogy a teljes bevétellel a bamakói sérült, fogyatékos gyerekeket támogassák.
„A rendezvény nagy sikerrel fejlődött, egyre több fellépő és vendég énekes-zenész csatlakozott hozzánk.”
2016-ban a Savannah Music Club is bezárt, de ez nem jelentette a programsorozat végét: azóta a Lalibela Étterem tulajdonosa, Mamo Grum biztosítja éttermét, ami 2017 óta tökéletes helyszínnek bizonyul.

Safari hangulat Budapest szívében

A Lalibela Etiópiai Étterem a Nyugati pályaudvartól nem messze található. Az üvegajtón belépve keskeny folyosó vezet az étterembe. A téglavörös falakat helyenként bambuszba burkolták, más felületeket pedig Afrikában őshonos állatok képei díszítik. Szinte minden asztal fölött szélcsengő lóg, és az étteremet több, fából faragott szobor is dekorálja. A Savannah Bellydance Night idején a fellépők paraván mögött öltöznek, a tánctér háttere pedig egy afrikai életkép diorámája. Az esteken hónapról hónapra színpadra lépnek táncosok, és énekesek is egyaránt, amatőr szinttől egészen a profiig, valamint szólisták is közönség elé állnak, de gyakran lépnek fel duók, vagy akár csoportok is. Bár az előadók többsége hastáncos – mivel Cecilia az alapítója a Sahara Dance Stúdiónak – a rendezvényen már magyar néptáncosok, indiai táncosok, versenytáncosok, illetve zenészek és énekesek is megfordultak fellépőként. Így a művészek életkorára, a tudásuk szintjére, és a produkciójuk műfajára sincs semmilyen követelmény. A fellépésnek egy feltétele van: minden bevétel a rászorulókat illeti. „Szeretném kihangsúlyozni, hogy az esteken mindenki karitatív, önkéntes alapon vesz részt: a fellépők, fotósok, operatőrök vagy a rendezvényen segítők, mindannyian”. Balogh Cecilia elmondta, hogy a Magyar Afrika Társaság alapítói és munkatársai minden alkalommal helyet foglalnak a közönség soraiban.

Az AHU munkája

A havonta megrendezett Savannah Bellydance Night-ra 500 Forint a belépő, a rendezvényből befolyó összeget legtöbbször elutalják, az adományokat pedig személyesen viszik el a rászorulóknak. A jótékonysági táncesten kívül vannak támogató szülők, akiknek évente külön lehetőséget biztosítanak ajándékok küldésére is, ezeket az AHU munkatársai személyesen viszik el. „A sérült gyermek megsegítésére létrehozott AEDMP egyesületet Maliban egy bamakói házaspár: Koné és Oumou vezeti. A bamakói családok semmilyen szakmai, szervezett segítséget, tanácsot nem kapnak sérült gyermekeik nevelésére. Az egyesületben főleg nők dolgoznak, akik harminc, 5 és 18 év közötti, látás-, hallás, fizikai illetve értelmi fogyatékkal élő gyermeket támogatnak. Azok a speciális intézmények, amelyek be tudnák fogadni ezeket a gyermekeket, nagyon messze vannak a gyermekek lakóhelyétől, és családjaiknak nincs módjuk az utazási költségeket kifizetni. Ezek a sérült gyermekek így legtöbbször otthon maradnak, mindenféle speciális segítség, fejlesztés nélkül” – mondta Cecilia. Az egyesület fő célkitűzései közé tartozik, hogy közreműködnek a sérült gyermekek taníttatásában, iskolai felszerelésekkel látják el őket, tanácsokat adnak a sérült gyermekeikkel foglakozó szülőknek, valamint felvilágosító előadásokat tartanak az AIDS/HIV-ről és a szexuális úton terjedő betegségekről, fogamzásgátlásról. Balogh Ceciliának és az AHU munkatársainak hosszútávú terveik vannak a jótékonysági táncestekkel, hiszen a gyerekeknek folyamatosan szükségük van a támogatásra. A gyermektámogatási programok határozott időre, alapvetően egy évre szólnak, a programokat lejáratuk előtt megvizsgálják, és döntenek a meghosszabbításukról. „A programba alkalmanként vesznek be újabb és újabb támogatásra szoruló gyermekeket, így tulajdonképpen a támogatási lehetőség folyamatosan fennáll.” Sajnos vannak támogató szülők, akik megszakítják a rendszeres támogatásukat például anyagi okokból kifolyólag. „Nagy szükség van az állandó támogatói bázisra, és úgy gondolom a Savannah Bellydance Night egy biztos pont ebben.” – mondta Cecilia.
A következő Savannah Bellydance Night június 22-én lesz 17 órakor a Lalibela Etiópiai étteremben.