Pam Young, a Village Ventures alapítója így számolt be arról a projektről, amit a Diemában élők megsegítésére szervezett.

A projektet az AHU is támogatta, többek között a Dr. Jakkel Anna kezdeményezésére összegyűjtött szemüvegekkel.

szemmutetek maliban

“Diema lakossága meghaladja a 200 000 főt, és a különböző népcsoportok között végzett többévnyi munkám során egyre több és több szemproblémával találkoztam.

Éveken át könyörögtem és próbáltam szemész orvost találni, aki hajlandó Diemába utazni. Végül tavaly a LionS Club International segélyszervezet által csillant fel a remény, akik nem zárkóztak el az elől, hogy eljöjjenek felmérni a helyzetet. Viszont ott volt még a gyógyszerek, a szemüvegek és más kellékek hatalmas költsége, de továbbra is hittem, hogy semmi sem lehetetlen. Az AHU támogatásával, csakúgy, mint a Lions Club Bamako és Spanyolország, a CADG nemzetközi szervezet, és mindazok segítségével, akik támogatni tudták ezt a hihetetlen eseményt, sikerült 22 orvost, köztük két kiváló sebészt találnunk Afrikában. Ők 243 embernek hozták el a csodát a szürkehályog eltávolító műtétekkel, további 2300-nak pedig az ingyenes szemvizsgálatokkal, a szemüveg, szemkrém és szemcsepp adományokkal.

Sorsfordító csoda, ami történt. Hálás köszönet mindazoknak, akik támogatták ezt a programunkat.

A világ legszegényebbjei közül néhányan lehetőséget kaptak, hogy felkeressék az orvosokat. Egy fiatal férfi ölben hozta az édesanyját, mások alig tudtak már járni, egy idős nő a földön kúszott, mire végre elért egy széket, amire leülhetett. Nagyon messziről jöttek, akár 60 km-ről is, szamárháton, lóháton, szekéren...

Nagyon megindító élmény visszatekinteni, mi is történt ott valójában. Az emberek olyanokat mondtak, hogy még soha senki nem volt, aki időt vagy pénzt áldozott volna a megsegítésükre, hogy soha ilyen kedvességgel nem találkoztak még. Habár a program célja az volt, hogy megpróbáljuk visszaadni sokak látását, hiszem, hogy mindennek éppúgy spirituális jelentősége is van. Térdre borultam, hogy ki tudjam fejezni a legmélyebb hálát és tiszteletet minden erőfeszítésért, amit ezek az orvosok és sebészek tettek.“

Együtt tudunk nagyot tenni!