Júliusban az AHU új projekttel tér vissza Ugandába, ezúttal főleg a nőkre fókuszálunk, őket segítjük és általuk nyújtunk segítséget az egész közösségnek.

mana2

Hazatért kolléganőnk Könczöl Zsófi ugandai missziójáról, amelynek történéseit Ti is folyamatosan nyomon követhettétek az AHU Facebook oldalán is. A két és fél hetes ott tartózkodása alatt végig látogatott 60 családot Manafwaban, akiknek több hónapra elegendő élelmiszer és tiszálkodószer adományt vitt. 45 gyerek kapott iskolatáskát és 45 gyerek kapott iskolai bőr cipőt, valamint az összes gyerek, aki a ház köré gyűlt- ez nagyjából 200 főt jelent – kapott valamit: apró játékot, színes ceruzát, tanszert. Ellátogatott továbbá 5 iskolába, ahol megnézte, hogy hogyan működik az oktatás a faluban, illetve mesélt a gyerekeknek Magyarországról és a helyi segítőivel közösen higéniás oktatást tartottak a diákoknak. Ennek keretében beszéltek a helyes tisztálkodásról, fogmosásról, hogy miért fontos kézmosás. A közös részek után külön volt beszélgetés a kamasz fiúkkal és külön a kamasz lányokkal arról, hogy miért fontos, hogy tiszteljék önmagukat és a másikat, hogy miért fontos, hogy a lányok is minél tovább az oktatásban maradhassanak, és hogy miért lenne fontos a nem kívánt, korai terhességet elkerülni. Mindennap a házhoz visszatérve már ott várták a gyerekek és hatalmas, közös játék vette kezdetét. Az utolsó manafwai napokon pedig Zsófi a nőkkel beszélgetett egyénileg és csoportosan, szerette volna felméri a helyzetüket, megismerni a lehetőségeiket és kihívásaikat, a történeteiket és vágyaikat.
Most ismét Zsófi üzenetét továbbítjuk nektek:
„Az első és legfontosabb dolog az, hogy hatalmas, a szívem legmélyéről eredő köszönet mindenkinek, aki valamilyen formában segítette a misszió megvalósulását! Sokan kételkedtek, hogy összefog-e jönni, hogy lesz-e elég ember, aki majd az ügy mellé áll és bevallom nekem is voltak nehéz pillanataim, amikor felmerült bennem a kérdés, hogy vajon nem vágtam e túl nagy fába a fejszém?!?! Ezek a pillanatok azonban gyorsan tovaillantak, hiszen teljes szívemmel hittem a közösség erejében és abban, hogy egy jó ügy igen is sok embert megszólít! Így is lett összefogtunk és létrehoztunk egy csodát! Fantasztikusak vagytok, nagyon köszönöm!!!
A szívügy, ami mostanra már nem csak az enyém, hanem hiszem, hogy sokunké itt nem áll meg! Az első utazásomhoz képest most még sokkal szervesebben együtt éltem a faluval, az emberek meghívtak az otthonaikba, voltam az iskolákban, nap, mint nap jöttek hozzánk, a mi házunkba. Mostanra nincs olyan a faluban, akivel ne találkoztam volna. Az arcok neveket kaptak, történeteket és sorsokat és a kapocs köztünk mélyebb lett.
Az egyik kedvenc könyvem a Kisherceg és abból az egyik kedvenc idézetem pedig az,hogy "Örökké felelős lettél azért amit megszelídítettél!". Ez a gondolat végig velem van az életem során. Jelen van az emberi kapcsolataimban, a munkámban és az önkéntes tevékenységeim során is. Éreztem és tudtam, hogy Manafwa sem ér véget ezzel a misszióval.
És tádádám itt a folytatás:
Már az augusztusi misszió során is éreztük, hogy a nőknek kulcs szerepe van abban, hogy tartós változás történhessen és ebben a gondolatban, ez az út során csak még biztosabb lettem. A manafwai napjaim alatt 60 nővel készítettem egyéni interjúkat és kb.100-150 nővel beszélgettem csoportokban. Az ő igényeiket felmérve, a helyi segítőimet bevonva, a Magyar Afrika Társasággal megalkottuk egy speciális misszió tervét. Speciális, mert kifejezetten a nőkre fókuszál, őket segíti és általuk nyújt segítséget az egész közösség számára. „

mana1

Igen, a hír igaz! Július közepén mi, a Magyar Afrika Társaság elindítjuk következő ugandai missziónkat, ami az eddigiektől eltérően nem egészségügyi lesz, hanem a nők képzését, készségeik fejlesztését helyezi a középpontba. Ennek a missziónak a fókuszában tehát a nők állnak majd. Az Ő oktatásuk. Olyan készségeket tanítunk majd nekik (helyi "trénerekkel" együttműködve), mint például a kötés, horgolás, mezőgazdasági ismeretek, termesztés, sütés, főzés, "vendéglátási ismeretek", személyes higénia, újszülöttek higéniás ellátása stb. Ezzel nem csak a házkörüli mindennapjaikat, a gyerekeikkel kapcsolatos teendőiket tudják majd megkönnyíteni, de pénzkereseti lehetőséget is teremt számukra. A nőkön keresztül egy egész falu lakóinak életét változtathatjuk meg, tehetjük jobbá!
Ahhoz azonban, hogy ez a misszió megvalósulhasson, ismét RÁTOK van szükség! Legutóbb is bebizonyítottátok, hogy hatalmas összefogásra vagytok képesek és ezzel az összefogással tudunk igazán nagy eredményeket elérni. Habár a misszió júliusban lesz, de ne várjatok addig! Támogassátok az ügyünket már ma! És ne feledjétek, nincs olyan, hogy túl kicsi adomány, a legkisebb összeg is hatalmas segítség!

Adományaitokat a következő módokon juttathatjátok el hozzánk:
http://www.ahu.hu/index.php/hu/adomanyozas
Támogatásotokat nagyon köszönjük!
Ne feledjétek: Együtt tudunk nagyot tenni!