A Magyar Afrika Társaság 2018. június 11. és június 26. között fennállása óta 19. alkalommal küld orvosi missziót, ezúttal egy fül-orr gégész csapatot Malawiba.
Az AHU történetében ez a negyedik olyan speciális műtétes misszió, amelyben önkéntes orvosi csapatunk sebészeti beavatkozásokat végez a Blantyre-ben működő Queen Elizabeth kórházban. A Magyar Afrika Társaság által kidolgozott orvos missziós programok elsődleges célja a gyógyítás, de a misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.
A misszió, tagjai: Dr. Paput László Ph.D., fül-orr-gégész, osztályvezető főorvos, Dr. Mácsai Márta, fül-orr-gégész főorvos, Dr. Loibl Csaba, aneszteziológus, egyetemi tanársegéd, Dr. Nepp Nelli, szakorvosjelölt, Dr. Orosz Éva, szakorvosjelölt.

Az orvos csoport munkáját partnerszervezetünk, a malawi HTCC vezetője Szeremley Csaba segíti a helyszínen.

A Magyar Afrika Társaság XIX. orvosi missziójának kiemelt együttműködő partnerei:

HTCC-Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ

További támogatóink:
Dombóvári Szent Lukács Kórház, Pécsi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszék, Ready Medizintechnik Kft., Starkey Hearing Technologies, Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., Szerencsejáték Zrt.

Ezúton is minden támogatónak köszönjük a misszióhoz nyújtott segítséget!

 

2018. június 11. (hétfő) 

Június 11-én este, váratlan fordulatokkal teli előkészületek után, útjára indult az AHU 19. orvosi missziója Malawiba.

 

sajttaj tvrtko

Az eredetileg 5 tagú csapat egyik szakorvosa, Dr. Mácsai Márta sajnos az utolsó pillanatban megbetegedett, és orvosa határozott utasítására kihagyta az utat, nem kis szomorúság árán. A csapat három fül-orr gégész és egy aneszteziológus tagja két hétig folyamatosan operálni fog Blantyre-ben, a Queen Elizabeth kórházban, ahol kinti kollégájuk már jóval a misszió indulása előtt megkezdte a betegek felvételét és előkészítését.
Hogy semmiképpen ne teljen unalomban az indulás napja, az orvosok járatát az utolsó pillanatban törölték. Ezzel együtt a szokásos missziós sajtótájékoztató lezajlott a reptéren. Ez idő alatt az AHU munkatársainak sikerült új járatot szerezniük, amivel a csapat szinte percre pontosan ugyanakkor ér célba, mint az eredeti útvonalon. Már csak a becsekkolás és az adományokkal megpakolt poggyászok feladása volt hátra, amikor is kiderül, súlyhatáron belül vannak a bőröndök. Ezzel most sem volt probléma, így néhány búcsúfotó után az orvosok nekivágtak a nagy kalandnak. Mind a négy orvos először vesz részt afrikai misszióban, a körülményekről és a szakmai kihívásokról csak az előttük kint járt orvoscsoportok tagjaitól hallhattak, ami nyilvánvalóan töredékét tudja csak visszaadni a valós tapasztalatoknak. Az eddigi missziók alapján reméljük, hogy orvosaink ugyanannyi élményt kapnak, mint amennyi segítséget ők nyújtanak az afrikai betegeknek.

indulas2

A Magyar Afrika Társaság 2016. április 4-én indította immár XIII. orvosi misszióját a fekete kontinensre. A csapat tagjai az egy hónapos út során Uganda különböző részein gyógyítottak és felvilágosító előadásokat tartottak a helyi lakosság számára. Az első héten a Buganda Királyság orvosi csapatával közösen, Nakawuka településen gyógyítottak, míg a misszió hátralevő részében különféle oktatási és szociális intézményekben állították fel ideiglenes rendelőjüket, Kapeke-ben, Kabubbu-Kiwoko-ban, Mbale-ban és Kampalában. A misszió tagjai dr. Bagdi Zita általános orvos, dr. Kapi Zsófia fül-orr-gégész, Gáspár Attila mentőtiszt, Kovács Bernadett AHU koordinátor és Kovács Dániel önkéntesek voltak.

Köszönjük a Hartmann-Rico Hungária Kft-nek, a Green Sound Plusz Kft-nek, Túlélővíz.hu-nak, a Salus Kft-nek, a Speeding Kft-nek és a Schiller-Diamed Kft-nek, hogy támogatásukkal hozzájárulntak orvosi missziónk sikerességéhez!

A misszió időtartama: 2016. április 4. - május 2.

 

2016. 04. 29. (péntek)

lastdayAz utolsó munkanapunk is pörgősen telt. A Kyanja Community Health Center-ben dolgoztunk. Már voltunk itt a misszió alatt, így a helyszín nem volt idegen a számunkra.

A Magyar Afrika Társaság 2015. október 16-án indította XII. orvosi misszióját ezúttal egy új helyszínre, Malawiba. A csapat tagjai egy hónapot töltöttek el Malawi déli részén, Blantyre-ben, hogy orvosi segítséget nyújtsanak a környéken élő, rászoruló helyieknek. 

A misszió tagjai Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, Dr. Pálinkás Edina általános orvos és Horváth Dorottya AHU koordinátor voltak. 

A misszió időtartama: 2015. október 16 - november 11.

 

2015. 11. 10-11.

jacarandajoAz utolsó reggelünkkor visszamentünk a misszió legelső állomására, vagyis a Jacaranda iskolába, ahol sok jó barátot szereztünk. Végezetül még találkoztunk az ott tanuló diákokkal, tanárokkal és az iskola alapítóival is. Kicsit szomorúan hagytuk ott őket, de indulnunk kellett, hogy időben kiérjünk a reptérre.