Egészségügyi tevékenységek

A Magyar Afrika Társaság 2009 óta különös figyelmet fordít az afrikai és hazai egészségügyi segítségnyújtásra. Orvosi missziókat szervez Afrika számos országába, illetve több egészségügyi központot hozott létre. Mindemellett a hazai egészségügyi helyzetet is segíti: egyrészt a menekülttáborokban nyújtott orvosi ellátásokkal, másrészt a frissen indított AHU Mentőszolgálat tevékenységével.

Humanitárius tevékenységek

A szervezet 2008-tól fogva működik együtt a Budapest-Bamako Rally szervezőivel, ennek eredményeképp kifejezetten a rally ideje alatt nyújtanak humanitárius segítséget az érintett térségben. A rally során nyújtott oktatási, szociális és egészségügyi segítségen túl felmerült az igény olyan speciális gyermektámogatási programok kialakítására, melynek során szociálisan vagy egészségügyileg hátrányos helyzetű gyermekek célzott segítését biztosítja a Magyar Afrika Társaság.

Oktatási tevékenységek

A 2012 óta működő Ko nipa Afrika! – Taníts Afrikáról! projektet 2017 szeptemberétől fogadja be a Magyar Afrika Társaság tevékenységei közé. A program óvodás, általános iskolás és középiskolás korú gyermekek számára nyújt rendszeres, ismeretterjesztő és érzékenyítő előadásokat egy-egy éven keresztül. A rendszeres oktatási programokon kívül a Magyar Afrika Társaság évek óta tart alkalmi előadásokat oktatási intézményekben, illetve vesz részt Afrika-témájú konferenciákon, workshopokon Afrikával, továbbá a szervezet munkájával kapcsolatos előadásokkal.

Kulturális tevékenységek

Az oktatási intézmények mellett számos közösségi térben (közkönyvtárak, szociális intézmények, rendezvények, stb.) képviselteti magát az AHU érzékenyítő programok szervezésével és rendezésével. Az Afrika hangjai irodalmi előadássorozat 2009-ben került a Magyar Afrika Társaság programjai közé, melynek során a közönség a havonta tartott előadásokon keresztül ismerhette meg a kontinens irodalmát, és rajta keresztül kultúráit. Az AHU honlapján az Érdekességek Afrikáról menüpont alatt országismertető, illetve témaspecifikus cikkek segítenek az érdeklődőknek a kontinenssel kapcsolatos – elsősorban kulturális - ismeretek elérésében, egy hiteles Afrika-kép kialakításában.

Tudományos tevékenységek

A Magyar Afrika Társaság a magyarországi afrikanisztika szakembereivel aktív kapcsolatot tart fenn fennállása óta, ennek az együttműködésnek egyik legfontosabb eredménye az Afrika Tudástár létrehozása volt 2013-ban. A folyamatosan frissülő adatbázis lehetővé teszi a magyar afrikanisztika szakembereinek tudományos tevékenységeinek elérhetőségét. A 2017 nyarán indult Kaleidoszkóp előadássorozat pedig egy olyan kulturális, tudományos és önkéntesismereti tudástár, melynek során a közönség ismeretterjesztő előadások formájában nyerhet betekintést a szervezet munkájához kapcsolódó szakterületekre.