A 2018-as év utolsó nagy programja, a „Knowledge for the Village”, az AHU ugandai női missziója december 29-én zárult.

fotó3

Könczöl Zsófi, a projekt megálmodója december 29-én ért haza Budapestre. A kísérleti projekt Ugandában nagy sikernek bizonyult, a tapasztalatok arra mutatnak, hogy komoly igény van a folytatásra.

A kis ugandai faluban, Manafwában töltött egy hónap alatt a helyi közösségből 19 felnőtt nő, és 15 kamaszlány vett részt az AHU tréningjén, ami azt a nem kis célt tűzte ki, hogy a nőket legalábbis bevezesse és elindítsa az önsegítés és tanulás útján. A misszió tagjai, habár remélték korábban, hogy igény van erre a fajta együttműködésre, maguk is meglepődtek, mekkora lelkesedés fogadta a programot. Az eredetileg 9-től 4-ig tervezett tréning napok hamar a napkeltéhez és napnyugtához igazodtak, a „diákok”, akik közül többen soha életükben nem járhattak iskolába, a teljes napot a helyszínen töltötték.

A résztvevők két új készséget, a jellegzetes ugandai papírkarkötő elkészítését tanulták meg, és megismerkedtek a varrás alapjaival is, amihez az AHU két mechanikus varrógépet vásárolt és hagyott ott, hogy a helyiek a misszió végeztével is folytathassák a tanulást a gépeken, illetve később akár jövedelemszerzésre is használhassák azokat.

A higiénia, egészségmegőrzés és családtervezés szintén fontos témái és elemei a projektnek, a cél, hogy a nők, akik a család központi figurái, tudatosabbakká, önállóbbá és eszközökkel jobban ellátottá váljanak a napi tisztálkodás és a menzesz során. Ehhez megtanultak kézzel varrott fehérneműt és mosható betéteket készíteni. A felvilágosító beszélgetések során pedig megtudhatták, hogy a havi ciklus megfigyelésével és a naptármódszeren alapuló fogamzásgátlás segítségével nagyobb kontrollt szerezhetnek a saját testük, és a teherbeesés gyakorisága fölött.

A misszió óriási karácsonyi bulival zárult, és mivel bizonyossá vált, hogy a manafwai közösség szíve szerint marasztalná a misszió tagjait és a projekt oktatóit, az AHU már készen áll a program folytatására 2019-ben.

Támogatóinknak nagyon szeretnénk megköszönni, hogy megvalósulhatott ez a projekt.
Köszönjük az Emilla, a Nikon Magyarország, a Turkish Airlines és a Femina.hu adományait, támogatását és segítségét!

Együtt tudunk nagyot tenni