ahu1Fergeteges volt Habib Koité koncertje Bécsben, ahol volt szerencsénk a művésszel is beszélni.

Habib Koité mali gitáros-énekes, egyike Afrika legnépszerűbb zenészeinek. Zenekara, a Habib Koité&Bamada 1988-ban alakult, gyermekkori barátaiból. Jelenlegi tagjai Abdoul Wahab Berthé, Charly Coulibaly, Issa Koné, Mama Koné.

A Magyar Afrika Társaság (www.ahu.hu) és a Unicef közösen dolgozik gyermek- és iskolatámogatási programokon Bamakóban, Maliban, az énekes hazájában. Habib Koité tud az AHU-ról és társaság fontos szerepéről a szegény országban. Ő a zenéjével, dalaival is fel akarja hívni a figyelmet a gyermekek támogatására, védelmére. Ezért is a Unicef Mali Jószolgálati Nagykövete 2010 óta.

ahu2

Balogh Cecilia Habib Koité dalaira készített koreográfia-sorozatával teszi ugyanezt.

"Az élet valóban tud jó, és valóban tud rossz is lenni, bárhol is élsz. Az embereknek érteniük kell ezt. Mali akármennyire is szegény, jó életünk van: tudsz sétálni odakint, mosolyogni, és valaki vissza is fog mosolyogni rád. Sokat gondolkodtam ezen, és nem vagyok biztos abban,hogy a szegényebb országok lakóinak rosszabb életük van" - üzeni Habib Koité.

Talán egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy együtt érjük a közös célunkat is. Habib Koité most Olaszországban és Franciaországban turnézik, majd januárban visszatér Bamakóba 1-2 hónapra.