blsjo2016. január 30-án indult Gáspár Attila BLS/AED Instruktor vezetésével a több héten át tartó képzési sorozat. A BLS tréning olyan alaptudást nyújt, amellyel lényegesen nagyobb esélyt adunk egy egészségügyi krízishelyzetben akár laikusként is arra, hogy a mentő kiérkeztéig biztonságosan, stabilan tartsuk a beteg állapotát.

A Magyar Afrika Társaság fontosnak tartja, hogy munkatársai ilyen helyzetekben is segíteni tudjanak a rászorulóknak. Tevékenységeink során afrikai országokba utazunk, nem csak orvos misszió kapcsán. Bárhol előfordulhatnak olyan helyzetek, ahol nagyfokú pszichés jelenlétre van szükség, de akár munkából hazamenet is történhet környezetünkben elsősegélyért kiáltó szituáció.

Eddig három alkalommal, 30 dolgozó kapta meg a felkészítést, képzésenként nyolc órában. Gáspár Attila (akit mi már csak Dokinak szólítunk) gyakorlatiasan és nagyon jó hangulatban, viszont kellő komolyságát megtartva a témának, lelkesen adta át minden tudását.

A képzés zárásaként mindenki gyakorolhatja az újraélesztést egy próbababán, ami egy esetleges valós helyzetben nagyon nagy segítség.

Minden résztvevő oklevél formájában igazolást kap a részvételről és szuvenírként, motiválva a jövő életmentőit, egy CPR Life Keyt kap ajándékba, ami egy kulcstartó nagyságú eszköz, egy maszk, amit szájon át befúvás előtt a betegre helyezve teljes védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.