Vilagtalakozo diszunnepseg2016Kedd este rendezték meg a VI. Magyar Világtalálkozó díszünnepségét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A történelmi zászlók felvonultatása után Kocsis Fülöp görögkeleti érsek, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája mondott áldást. Ezt követően a Világtalálkozó elnöke, Dr. Tanka László és a Díszvendégek képviselői köszöntötték a vendégeket. Az idei évben ezt a kitüntető címet Latin-Amerika, az Őrvidék és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kapták.

Ezután következett a civil elismerések átadása. "A világ magyarságáért" közéleti díjat többek között idén George Pataki, New York állam volt kormányzója, Dr. Tuzson Tibor, az Óbudai Egyetem docense és Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke vehette át. Ezt az elismerést azok kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek, hozzájárulnak a magyarság szellemi örökségének megmaradásához és az országok közötti civil kapcsolatok elmélyítéséhez. "A világ magyarságáért" művészeti díjat kapta többek közt Tímár Sándor táncpedagógus, Tímár Böske táncművész és Balázs Fecó előadóművész.

Hárman Tiszteletbeli Magyar címet is kaptak. Az "Összefogás a Magyarságért" díjat többek közt Fedor Alíz, latin-amerikai közéleti vezető, a Venezuelai Világklub elnöke kapta meg. Valamennyi kitüntetett az elismerő oklevél mellé átvehette Józsa Judit, erdélyi kerámiaszobrász "Életfa-kereszt - megmaradásunkért" című alkotását is.

Az est kulturális programjában fellépett a Bécsi Délibáb Táncegyüttes, a Csillagszemű táncegyüttes, Kovács Gábor muzsikus és Dóczy Péter színművész.