DSCF1394John Barry zeneszerző "Távol Afrikától" című filmhez írt, Oscar-díjas halk filmzenéjével kísérve, a könyvbemutatót Raymond Irambo úr nyitotta meg, aki ismertette az AHU történetét, tevékenységét, célkitűzéseit, majd Tamás Adrienn PR menedzser mutatta be a könyveket publikáló Dekameron Könyvkiadó munkásságát, amely egy, a közös értékek ápolására és az újdonságokra egyaránt nyitott, befogadó család vállalkozása. A Dekameron útikönyvek, útleírások, útiélmény regények kiadásával, világirodalmi alapművek közkinccsé tételével, a magyar irodalom nagyjainak bemutatásával, valamint kortárs szerzők és fiatal, tettre kész útikönyvírók műveinek közreadásával foglalkozik és elsődleges célkitűzése, hogy minél többen osztozzanak az olvasás és az utazás szeretetétben. Végül Kiss Péter, a kiadó főszerkesztője beszélt pár szót a Dekameron 2011-ben, a dél-afrikai utazásaimat tartalmazó könyvemmel nyitó ’Kalandok a nagyvilágban’ sorozatáról.

Közel 10 év alatt többnyire sátras, dzsipes szafarik során jártam be Afrika déli és keleti, turistáknak ajánlott (és amikor eltévedtünk, a nem ajánlott) tájait. Az utakról írt, rengeteg háttér információt, egyéni sorosokat, meséket, vicceket, recepteket, állat- és növényvilágra vonatkozó információkat tartalmazó élményeimet eddig két könyvben osztottam meg az érdeklődőkkel, amelyeket igyekeztem olyan színvonalon megírni, hogy akár útikönyvként is használhatóak legyenek. Zimbabwe, Botswana, Namíbia, Zambia, Malawi, Mozambik és a Dél-afrikai Köztársaság területén történt kalandjaimról íródott az első, majd ezt követte a tanzániai, kenyai és ugandai utazásaimat felölelő második könyv. A könyvekben látható illetve további képeket tartalmazó fényképvetítéssel igyekeztem olyan általános jellegű információkat, benyomásokat, egyéni történeteket átadni a hallgatóságnak, amely reményeim szerint módosíthatja erről a fantasztikus földrészről és lakosairól kialakult általános, pozitívnak éppen nem nevezhető olyan sztereotípiákat, hogy ’nincs ott más, csak, nyomor, kosz, betegségek, éhínség és reménytelenség’ és kedvet csinál az utazáshoz, illetve a könyvek elolvasásához.

A bemutató végén illetve azóta kapott sok pozitív és bíztató visszajelzés valamint a könyvbemutatót követően megvásárolt könyvek számából ítélve remélem, hogy nemcsak ez a célkitűzésem sikerült, de feltétel nélküli Afrika-imádatomból is át tudtam adni egy jó adagot a hallgatóságnak!

Köszönettel,
dr. Gyurácz Andrea

A rendezvényről készült képeket itt tekintheti meg>>