Foto- Lantai-Csont GergelyVarázslatos szertartások a pende törzsnél, hamuban fürdő szákos szekta, Kuba Királyság, barangolás a Kongó folyó torkolatvidékén Henry Morton Stanley és Magyar László felfedezők nyomában. Egy magyar antropológus kutatónő és az utazzafrikaba.hu kezdeményezés a világon egyedülálló programokat kínál Kongóba 2013 nyarán.

A 6-8 fős csoportok szakértő túravezetéssel olyan helyszíneket fedezhetnek fel Afrika szívében teljes biztonságban, ahol európai turista csak nagyon ritkán jár. Itt valóban utazhat az ember, hiszen a környezet tömegturizmustól és sallangoktól mentes. „A helyiek maniókát, ananászt hoznak ajándékba. A gyerekek vagy sírva futnak el, mert szellemnek hisznek bennünket, vagy odaszaladnak és dörzsölik a bőrünket, simogatják a hajunkat.” – osztja meg élményeit Szilasi Ildikó Hermina Kongó-szakértő, antropológus, aki két évet töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A doktorandusz kutatónő 2009-ben Torday Emil, 2012-ben pedig Magyar László nyomában vezetett expedíciót Kongóban, továbbá számos forgatócsoportot és utazót kalauzolt már a közép-afrikai országban.

A Magyarországnál 25-ször nagyobb, 70 milliós Kongó sűrű, sokkolóan életteli lüktető kavalkád, teli meglepetésekkel és kihívásokkal, ahol lehetetlen unatkozni. A spontán kiszámíthatatlanság nesztelenül vezeti az utazót, kalandokba, felejthetetlen élményekbe sodorja. Kongó nem egy átlagos úti cél, a világon egy tucatnál is kevesebb utazásszervező szervez kongói utazásokat. Szilasi Ildikó Hermina hangsúlyozza, azok tartsanak vele, akik valóban fejest mernek ugrani az afrikai kultúrába. Bár korábbi utastársai felejthetetlen, sorsfordító élményként jellemzik az utazásokat, a túrák nyitottságot, rugalmasságot és aktív részvételt kívánnak meg. Aki többcsillagos szállodákba, szép szafarikra és kényelmes üdülésre vágyik, annak nem javasolja Kongót. Azok számára viszont, akik egy adrenalindús, kalandokkal teli, életre szóló és sorsfordító utazásra vágynak, Kongó a tökéletes választás. Fontos, hogy az utazások során az utazzafrikaba.hu kezdeményezés szemlélete érvényesül: a kulturális mélymerülések több tucat nagycsaládos embernek adnak munkát, valamint az UNESCO prioritásaival összhangban, a szellemi kulturális örökségvédelmet célzó kulturális fejlesztési projekteket, fesztiválokat támogatnak.

Június 24-július 5 között a Gungu gyémántja túra Bandundu megyébe, a pende nép területére invitálja az utazót, ahol a résztvevők egy több napos rítus-sorozaton, úgynevezett mandingán vehetnek részt. Maszkos-táncos szertartásokat láthatnak, és megismerhetik az éjszakai, láthatatlan, mágikus világot is. Július 7-17 között a Kongói Kultúrsokk túra a természeti látványosságokban és történeti emlékekben bővelkedő Kongó folyó és Atlanti-Óceán torkolatvidékét, a Jellala és Mwampa vízesést, valamint a jombe nép területét érinti. Augusztus elején pedig egy igazi csemegét kínál a kutató: a világon egyedülálló módon Kongó szívébe, Kongó utolsó létező királyságába, a Kuba Királyságba kalauzolja el utastársait, ahol napjainkig a kuba király, hercegek és hercegnők, valamint bölcs tanácsnokok, úgynevezett kolomók igazgatják a hagyományőrző falvak mindennapi életét.

További információ és részletes program: www.utazzafrikaba.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

{yoogallery src=[images/galeria/917]}

Sajtóinformáció:
Szilasi Ildikó Hermina
Afrika-kutató, antropológus
+36205410757
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.utazzafrikaba.hu