Írta: Dr. Turóczi Ildikó, az AHU Medical Team tagja

hagyomas orvosok1Míg Esu egyetlen állami kórházában öt egészségügyi alkalmazott látja el a harmincezres közösség betegeit, addig a hagyományos orvosok (natív doktorok) száma meghaladja az ötvenet. Ők azok, akik a szellemvilág segítségével vályogtéglás „templomokban” gyógyítanak, a gyógyító szellem invokálására különféle tárgyakat (lófarkat, bivalyszarvat) használnak, nekik pálmabort, állatot (kakast, disznót) áldoznak. Amulettek és gyógyító porok segítségével kúrálnak, a gyógyító szert szárított és porrá zúzott füvekből nyerik. Ezeket megnevezni ritkán tudják, adagolásuk, gyógyhatásuk ismeretét örökölték, vagy más hagyományos orvostól tanulták. Leginkább porkeveréket használnak, a keserű porokat mézzel édesítik. A gyógyhatásúnak vélt port gyakran keverik pálmaolajba, az így nyert kenőcs állagú szert pedig a fájdalmas testrész(ek)en pengével ejtett felszínes vagy mélyebb vágásokra/sebekre kenik, ami gyakran vezet a testrész elgennyesedéséhez, halálos kimenetelű vérmérgezéshez.

A hagyományos orvosok száma az elmúlt néhány évtizedben megszaporodott, néhányan közülük különféle betegségek kúrálására szakosodtak, és van olyan is, aki tanítványokat fogad és oktat. Gyógyítóhagyomas orvosok2 tevékenységük mellett és látnoki képességeik révén, ők azok, akik beazonosítják a boszorkányokat és varázslókat, ártó hatásukra ellenszert találnak.

Ténykedésük általános népszerűségnek örvend, számuk évről évre gyarapodik. Az elmúlt néhány év újdonsága a „távgyógyítás”: pácienseket fogadnak nem csupán Kamerunból, de más kontinens országaiból is. A beteg jelenléte opcionális, de nem kötelező, elég, ha fényképet küld magáról. A gyógyítás ilyenkor telefonos közvetítéssel történik.

A harmincas éveiben járó hagyományos orvos két kategóriába sorolja a betegségeket: vannak könnyen és vannak nehezen gyógyítható bajok. Ennek megfelelően két rendelője, azaz „temploma” van.

Ottlétemkor a fiatalember hellyel kínál: a könnyű bajok rendelőjében ülünk le. Ő, bár minden kórt gyógyít, főképp a pszichés bajok kúrálására szakosodott, magyarázza. Ezek a rángógörccsel járó betegségeket jelentik, legyen az epilepsziás, vagy lázas konvulzió. Az udvaron ténykedő fiatalemberre mutat, őt már néhány éve próbálja megszabadítani a rossz, ártó szellemtől, ami a rángógörcsöt okozza, de nem sok sikerrel és eredménnyel: az ártás, ami lehet varázslat is, erősebb. A páciens az udvaron levő kis vályogházban lakik, a szállásért, napi élelemért és a kezelésekért munkával fizet.

Bal oldalt egy kőküszöbbel leválasztott kiskamra található, a küszöb mögött tüskés gallyakból font koszorú. Aki visszatérő rossz álomtól szenved, vagy álmatlanságban gyötrődik, az átlépi a küszöböt, majd a koszorút, és megszűnik a baja.

hagyomanyos orvosok3A könnyű bajokhoz tartoznak az emésztőszervi és a légzési gondok, némely lázas betegség. A gyógyító porokat három vödör tartalmazza: az első az emésztési bajok ellenszerét, a második a légzési bajokét, a harmadikban levő pedig minden más kórra jó. A különféle porokat szárított és darált gyógyfüvekből állítja össze. A növények, füvek nevét, mellékhatásait nem ismeri, használatukat családja gyógyítóitól tanulta.

A hagyományos orvoslás a megelőzésre is kiterjed. A lázas betegségek következményeként jelentkező rángógörcs preventív kezelését az első hajvágás előtt kell megejteni. A csecsemő derekát, mellkasát apróra zúzott, pálmaolajba kevert fakéreg porral bekenik, nyakába az előbbi keverékkel átitatott madzagot tesznek, majd a gyereket a négy égtáj felé emelve a levegőbe dobják, elkapják, közben hangosan rikkantják, hogy „convulsion”; a kezelés a madzag eltávolításával ér véget. Ezzel együtt a rángógörcsöt okozó „rossz” is távozik. A rángógörcs-megelőző terápiának szemtanúja voltam: 10 percnél tovább nem tartott, látványos volt. A levegőben lóbáláson és rikkantáson kívül egyéb ártó szert nem használt a gyógyító, és ha a rossz szellem esetleg nem távozott volna a gyerekből, a kúra bármikor, reggeli órákban, kakaskukorékolás előtt, megismételhető.

Esu legtöbb hagyományos orvosa a yaoundéi orvosi egyetem praxis-engedélyével rendelkezik; ezt (egyikük szerint) pénzért meg lehet vásárolni.