A WHO (Egészségügyi Világszervezet) hétfői bejelentése szerint jövőre várható a legelső védőoltás a malária ellen.

 

A hírt még április végén jelentette a szervezet.

Több mint 429,000 ember vesztette életét 2015-ben szúnyogcsípésben, emellett több millió ember fertőződött meg maláriával, ebből néhánynak sikerült felépülnie. Hatalmas előrelépés történt a betegség leküzdésében, míg 2000 és 2015 között a WHO szerint 62%-kal csökkent a maláriában elhunytak száma; az elmúlt két évben ezt az arányt sikerült lecsökkenteni 41%-ra. Kevesebb haláleset történt nagyrészt azért, mert a szervezetnek sikerült kidolgozni egy jobb szúnyogirtó szert, valamint folyamatos erőfeszítéseket tett a populáció megfelelő gyógyszereinek elérése érdekében.

 malaria gyogyitas

Sajnos hiányosságok is vannak a megelőzésben, különösen olyan régiókban, mint például a Szaharától délre fekvő Afrikában, ahol a betegség kockázatának kitett emberek körülbelül 43% -a nem fér hozzá a szúnyogvédelmi szerekhez, ilyen például a rovarirtó spray vagy az ágyhálók. Mivel Afrika kontinensén a legelterjedtebb a malária, ezért Kenyában, Ghánában és Malawiban új vakcinát tesztelnek 2018-ban. ˝Ez nagyon jó hír˝ - mondta Dr. Photini Sinnis, a Johns Hopkins Malarie Research Institute igazgatóhelyettese és a Johns Hopkins Bloomberg School of PublicHealth professzora. A GSK képzett kutatói kételkedtek abban, hogy valaha sikerül megtalálni a malária oltóanyagát, ˝Abban az időben senki nem gondolta, hogy ez valóban működni fog, a tudósok szkeptikus emberek.˝

A kutatás során a szubszaharai Afrikában élő gyerekek közül 11000-en próbálták ki az oltóanyagot, ami óriási sikernek örvendett, hiszen közel 50% -al csökkentették az elhalálozási arányt. A tudósok remélik, hogy az oltóanyag megvédi a gyerekeket a malária legkülönfélébb formáitól. A kísérleti projekt megvizsgálja, hogy a vakcina valós körülmények között működhet-e, négy dózisban kell beadni intramuszkuláris injekcióval.

A csecsemők számára más megelőző malária oltóanyag is létezik, de lassan haladnak a védőanyagok előállításával, ezért Sierra Leone-ban lehet végrehajtani. Amennyiben a vakcina működőképes szabályos ütemterv részévé válik, és ott fogják nagytételben alkalmazni, ahol nagyon magas a betegek száma. Jelenleg 5 és 17 hónapos gyerekeken vizsgálják.

˝A kísérleti programban összegyűjtött információk segítenek abban, hogy döntést hozzanak az oltóanyag szélesebb körű használatáról˝ - nyilatkozta Dr. Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója. A vakcina alkalmazása több tízezer életet menthet Afrikában.

Jakab Ibolya írása