Mivel május 1-én Malawiban is ünnep volt, orvosaink kicsit kirándultak, felfedezték a környéket. Először egy miniszafari, majd a Mulanje hegy.

2nap2

Csütörtökön és pénteken is 10 feletti beavatkozás történt, maximális műtő-kihasználtság mellett. A legfiatalabb beteg egy 1 éves 7 hónapos kislány volt, akinél fertőzés miatt nyaki feltárást végeztek el doktoraink. Fejlődési rendellenesség miatt is végeztek műtéteket, és egy arcidegág-környéki nagy kiterjedésű ritka daganatot is operáltak. Akadt több - a mi doktoraink számára - rutin szintű beavatkozás is, ezeket „kihasználva” a helyi kollégákkal együtt konzultáltak, operáltak, oktattak.

2nap3

Volt egy különleges eset is: előrehaladott, már mellkasra is ráhúzódó fogászati eredetű gennykeltő baktérium okozta gyorsan terjedő szövetelhalással járó fertőzés, melyet a lehetőségek miatt helyi érzéstelenítéssel kellett ellátni, beleértve a mellkasi bemetszéseket is. Doktoraink a tegnap késő esti viziten vették észre az esetet, s azonnal cselekedtek, életmentő beavatkozást hajtva végre.