Cecilia Khofi, Miss Malawi 2017 látogatást tett a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, valamint a Magyar Afrika Társaság Központjában.

missmal

A HTCC és az AHU munkatársai szívélyesen fogadták az afrikai szépséget, és felváltva ismertették előtte a két szervezet célkitűzéseit, és számoltak be működésükről. Orosz Péter, a HTCC hálózatfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a HTCC elsősorban az üzleti vonalon aktív, és a kulturális értékek kidomborításával próbálja a magyar és a távoli partnerek között erősíteni a szálakat a sikeres együttműködések kialakítása érdekében. A HTCC saját képviselettel, „Magyar Házzal” rendelkezik Malawiban, amely nem csupán üzleti szempontból igen aktív, de humanitárius tevékenysége is sokrétű, hiszen több, a helyi egészségügy és oktatás fellendítése érdekében folytatott projekt fut jelenleg is – számolt be Szeremley Csaba, a HTCC Malawi képviseletvezetője. Orzói Zsuzsa az AHU képviseletében elmondta, hogy immár a negyedik, a szervezet égisze alatt kiutazó orvosi missió tért haza Malawiból. Legyen szó egészségügyről, gyermektámogatásról, oktatásról, kultúráról, vagy éppen környezetvédelemről, a tízéves AHU az egész térségben aktív ezeken a frontokon: a találkozó során ezek a konkrét projektek kerültek többek között bemutatásra.

A 24 éves Cecilia Khofi élelmezéssel kapcsolatos tanulmányokat folytatott Malawiban, majd az Egészségügyi Minisztériumban kezdett el dolgozni gyakornokként, amikor Malawi szépévé választották. Megválasztása óta küzd a felgyorsult népszaporulat ellen, védőhálót épít a házasságra kényszerített fiatal malawi lányok részére, dolgozik a közhigiénia javításán, valamint a legszegényebb gyermekek megsegítésén. Azt szeretné, ha olyan példaképként tekinthetnének rá az otthoni fiatalok, akinek sikerült Malawit egy jobb országgá tennie.
Miss Malawi elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a HTCC és az AHU tevékenységét, hiszen a két szervezet a szívéhez közel álló célokért küzd, és közelebb hozza Afrikát a magyar emberekhez is, ami rendkívül fontos a közös jövőnk szempontjából. Cecilia Khofi jól ismeri hazája problémáit, és saját alapítványt hozott létre, hogy segítsen a legkiszolgáltatottabb rétegeken. Mint mondta, célkitűzéseink közösek, amit ki kell használni, és be kell azonosítani azokat az együttműködési felületek, amelyeken közös sikereket leszünk képesek elérni.