photo_copyMagyarország, Budapest- A díszvendégek, a szervezők és a védnökök köszöntőjével megkezdődött Budapesten a VI. Afrika Summit. Az Afrikai-Magyar Egyesület és a vele együttműködő állami, kormányzati, civil és üzleti körök által életre hívott kétnapos rendezvényen a felszólalók azokat a magyar tapasztalatokat osztják meg a résztvevőkkel, amelyek Afrikában is sikeresen alkalmazhatók a gazdasági életben. Víz, élelmiszer, energia, befektetések. Ez a négy téma szerepel kiemelten a konferencia napirendjén.

A rendezvény díszvendége Olesegun Obasanjo. Nigéria egykori elnöke, Afrika egyik legbefolyásosabb politikusa köszöntőjében arról beszélt, hogy reményei szerint a magyar tapasztalatokat jól lehet majd hasznosítani a kontinensen. A politikus szerint a VI. Afrika Summit időzítése rendkívül szerencsés, hiszen Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Így jóval nagyobb az esély arra, hogy a tanácskozáson megfogalmazott javaslatok, ötletek, tervek valóban erősíteni fogják az európai-afrikai, ezen belül a magyar-afrikai együttműködést, párbeszédet. Afrika sikere, gazdasági felemelkedése ugyanis közös érdek.

 

 

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban Magyarországon tanult afrikai diákok is segíthetnek a kapcsolatok újjáélesztésében. Az államtitkár azt mondta, Budapest kiegyensúlyozott kereskedelmi partnerséget kíván kiépíteni a kontinenssel. A magyar kormány pedig arra törekszik, hogy a Magyarországon, magyar termelők által előállított hagyományos és új termékek, szolgáltatások legyenek jelen minél nagyobb számban az afrikai piacon.

Balogh Sándor, a konferencia- sorozat elindítója, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy állami szerepvállalás, Afrika stratégia nélkül nehéz lesz előrelépni. Megjegyezte, reményei szerint a Summit segít abban, hogy a szükséges döntések megszülessenek.

Olesegun Obasanjot a tervek szerint délután Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke is fogadja a Sándor palotában. Az afrikai politikus pénteken előadást tart az Afrika Summit-on, amelynek ebben az évben a Zsigmond Király Főiskola ad otthont.

AHU hírek

Afrikai hangulat a Pannónia úti Általáno…

2020-02-06 Hits:9129 AHU hírek

Hétfőn a kispesti Pannónia úti Általános Iskolában jártunk, ahol a Pannónia Hét alkalmából szervezetünk programokat a felsősök számára.

Bővebben

Elő-Mikulás- Az AHU önkéntescsapata a „R…

2019-12-04 Hits:6853 AHU hírek

Önkénteseink egyaránt érkeztek felnőttekhez és gyerekekhez, hogy egy kellemes délutánnal tegyük kicsit szebbé a téli napokat.

Bővebben

Egy szeletnyi Afrika Kerepesen és Tatabá…

2019-11-29 Hits:7615 AHU hírek

Novemberben Kerepesen és Tatabányán is afrikai hangulatot varázsolt a Magyar Afrika Társaság önkéntes csapata.

Bővebben
További AHU hírek

Rövid hírek

Remény a malária elleni védőoltásra Afri…

2017-11-28 Hits:6296 Rövid hírek

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) hétfői bejelentése szerint jövőre várható a legelső védőoltás a malária ellen.

Bővebben

Egy világjáró magyar orvos Szudánban

2017-11-28 Hits:6693 Rövid hírek

November 16.-án 17.30-kor második előadásához érkezik az AHU Kaleidoszkóp sorozat!

Bővebben

BLS-AED alapfokú elsősegély képzés által…

2017-11-28 Hits:6436 Rövid hírek

Jelenleg is zajlik a BLS-AED alapfokú elsősegélynyújtás képzése általános iskolás tanulók számára.

Bővebben
További Rövid hírek

Cikkek

Szemműtétek Maliban - Diemában

2017-11-28 Hits:6162 Cikkek

Pam Young, a Village Ventures alapítója így számolt be arról a projektről, amit a Diemában élők megsegítésére szervezett.

Bővebben

A szomáliai kalózkodás I. rész

2017-11-28 Hits:6848 Cikkek

Megjegyzés: a témát 2 részletre bontotta a Szerző, az első rész 2007-ig tárgyalja a jelenséget, a második 2007 után kezdődik. ...

Bővebben

Egy nap a legkisebbekért- A gyermekek vi…

2017-11-28 Hits:6748 Cikkek

1954 óta az UNICEF kezdeményezésére szeptember 20-án tartjuk A GYERMEKEK VILÁGNAPJÁt.

Bővebben
További cikkek

Kis Színes Afrika

A Néger fiú története (Az Ülő férfi)

2017-11-28 Hits:8173 Kis Színes Afrika

Mintegy 50 évvel ezelőtt a baráti szocialista országok együttműködéséből született alkotást találhatunk a XI. kerületben.

Bővebben

Afrikakutatás Magyarországon évkönyvsoro…

2017-11-28 Hits:7013 Kis Színes Afrika

Afrikakutatás Magyarországon – átfogó könyv jelent meg a fekete földrészről (az évkönyvsorozat első tagjaként).

Bővebben

A tudás hatalma – az űrkutatás elfeledet…

2017-11-28 Hits:7798 Kis Színes Afrika

A 21. században Hollywood egyre inkább hajlamos arra, hogy igaz eseményekből, vagy hús-vér személyekről készítsen filmet.

Bővebben
További cikkek a Kis Színes Afrika kategóriából