atv friderikuszHárom orvos és egy mentőápoló volt a tagja a Magyar Afrika Társaság 11. orvosmissziójának, amely a nyáron Ugandában, ebben a kelet-afrikai köztársaságban próbált öt hétig tüzet oltani. Mi az értelme és a haszna ezeknek a misszióknak? – erre voltunk kíváncsiak, amikor meghívtuk asztalunkhoz az orvosmisszió három tagját: Fodor Réka háziorvost, Guedada Kamilla általános orvost és Fischer Dániel aneszteziológust. (atv.hu)

A videó megtekintése: http://www.atv.hu/videok/video-20150924-friderikusz-2-resz-2015-09-23

Az Afrikai-Magyar Egyesület nyolcadszor is belevág. Dr. Révész Gertrúd, dunaújvárosi háziorvos, Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, Viniczai Virág francia tolmács és Kiss Virág AHU-koordinátor március végén indul a nyugat-afrikai Guineába, hogy orvosi ellátást nyújtson a helyi gyerekeknek és felnőtteknek.

A műsor vendégei Búr Gábor docens, ELTE , és Balogh Sándor az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke.

A műsor vendégei, Balogh Sándor az AHU Elnöke és Szilasi Ildikó antropológus úti beszámolója Mali-tól Namíbiáig.

Emberek százait köztük rengeteg nőt és gyermeket öltek meg egy etnikai konfliktus során a nigériai Jos város közelében hétvégén. A stúdióban beszél Szilasi Ildikó, az Afrikai-Magyar Egyesület képviselője.Katonaruhába öltözött muzulmán támadók rohanták meg a kora hajnali órákban a Jos város közelében fekvő települést, ahol több házat felgyújtottak. A faluban tíz felnőttet és két gyereket öltek meg bozótvágó késekkel a támadók, valószínűleg a fulani törzs tagjai. Szemtanúk szerint néhány áldozatnak kivágták a nyelvét. 

Március elején az afrikai ország középső részén fekvő Plateau szövetségi államban szervezett és összehangolt támadást hajtottak végre muzulmánok keresztények lakta falvak ellen. A vallási indíttatású vérengzésnek legkevesebb ötszáz halottja volt. 

A térségben gyakran történnek vallási indíttatású erőszakcselekmények. Januárban is volt egy hasonló vérengzés, akkor keresztények támadtak meg muzulmánokat, és szintén mintegy ötszáz embert öltek meg.

Ötödik orvoscsoport indulása 2010.02.02.- ATV JAM Light

Az Afrikai-Magyar Egyesület ötödik alkalommal indított útjára orvosi missziós csoportot Kelet-Kongó háborús területére. A műsor vendége Dr Jakkel Anna Kecskeméti háziorvos , és Pató Zsolt az Afrikai - Magyar Egyesület elnöki megbízottja.

Terrortámadás a focibajnokságon.

A műsor vendége, Balogh Sándor az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke beszél a történtekről.

Előzmények: Három halálos áldozata van a togói futball-válogatott elleni támadásnak - közölte szombaton a BBC. Az Afrikai Nemzetek Kupájának otthont adó Angola északi részén fegyveresek nyitottak tüzet a csapat buszára.

Togo válogatottja nem vesz részt az Afrikai Nemzetek Kupáján azután, hogy a csapat buszát terrorista támadás érte - jelentette be este hivatalosan is a togói kormány szóvivője, Pascal Bodjona. Mint mondta, a kormány ezért a részvétel helyett hazahívta csapatát Angolából.

Ilyen körülmények között képtelenek vagyunk részt venni a tornán, a játékosok sokkos állapotban vannak - idézi a togói kormányszóvivőt az earthtimes.org a dpa-ra hivatkozva.