Smaragdfák a város szélén

Kávéházi beszélgetés Balogh Sándorral, az Afrikai-Magyar Egyesület elnökével

Megrázó vallomások: gyilkosokat képeznek a gyerekekből

Az ugandai polgárháború áldozata több tízezer gyermek, akiket két évtized alatt raboltak el milicisták. Kiképezték és harcra fogták őket. A lányokat megerőszakolták vagy férjhez kényszerítették. Első rész, folytatása következik!

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Mali bemutatkozik című kiállítás a Józsefvárosi Zászlómúzeumban, mely május közepéig látogatható. A nyitóbeszédet Fábián László, a Józsefvárosi Kulturális és Sport Kft. igazgatója tartotta. Dr. Lerner János, a Magyar Földrajzi Társaság expedíciós szakosztályának elnöke és Morenth Péter, az Afrikai-Magyar Egyesület tagja, a Lesothoi Királyság tiszteletbeli konzulja mutatta be a nyugat-afrikai országot.Magyar vállalkozások lehetőségei Afrikában

Diallo Julianna a Virrasztó éden című könyvéről beszél, az Afrikai-Magyar Egyesületnél tartott könyvbemutatón.

 

Diallo Julianna a Virrasztó éden című könyvéről from Afrimázs/Afrimage on Vimeo.

A múlt héten még Afrikában gyógyított dr. Jakkel Anna. A kecskeméti háziorvos fizetetlen szabadságon volt egy hónapig, hogy Maliban, az európai szemmel és aggyal szinte felfoghatatlan körülmények között élőkön segítsen.

Dr. Jakkel Anna háziorvos rendel a Nyíri úton. Ez a környezet összehasonlíthatatlan azzal a világgal, amit Maliban talált. A júniust töltötte ott, karitatív tevékenységet vállalva, hogy gyógyító és felvilágosító munkával segítsen. Egy évvel ezelőtt olvasott az Afrika Magyar Egyesület misszióiról; februárban már Kongóban dolgozott négy hétig, az éves szabadsága terhére. Polgárháborús területen, menekült táborban láttak el gyermekeket.

Ez Mali, a nyugat-afrikai állam. Jakkel doktornő egy tokaji gyermekorvossal és egy önkéntes tolmáccsal indult útnak. Az egyesület munkatársai előzetesen vittek ki a helyszínre gyógyszereket, kötszereket, fertőtlenítő szereket, adományokból sterilizálót, EKG gépeket és kézi műszereket.

Olyan rendelőt is be tudtunk így üzemelni, ahol fal volt ugyan, de nálunk a háborúban szétlőtt épületek hangulatát idézte; ott indítottuk be a rendelőt – mondta dr. Jakkel Anna, kecskeméti háziorvos.

Bamakóban van orvosi egyetem, de rendelő nincs. Ők voltak a kollégák, a helybéli munkanélküli orvosok. Gézzel tekerték be az ablakrácsokat függöny gyanánt, hogy a rovarok ne lepjék a betegeket.

Szélmalomharc volt a munka víz, áram és infrastruktúra nélkül – mesélte a doktornő. Maliban nincs szervezett biztosítás; ha valakinek van pénze, akkor igénybe veheti az egészségügyi szolgáltatást. Ők azonban az orvosságot ingyen adták, és nem kértek pénzt a tevékenységükért sem.

Sokféle élményt adott nekünk a környezet, az emberek. Világot láttunk és tanultunk is; a fertőző és a trópusi betegségek kapcsán megelevenedett előttünk a tankönyv. Az egyetemen is csak az „apróbetűben” volt szó a maláriáról, a lepráról, a férgességekről. Olyan elhanyagolt dolgok tárultak fel a szemünk előtt, ami nálunk két szem gyógyszer kérdése– fogalmazott Jakkel Anna.

KECSKEMÉTI TV

A maroknyi magyar csapat utazott, tanult, de legfőképpen segített annak tudatában, hogy ez egyetlen csepp volt a tengerben.

Mamaribougoui kórház szülészete, ahol naponta 3 gyermek születik! Balogh Sándort az AHU elnökét és Dr Mihálffy Balázst Mamaribougou tiszteletbeli Polgármesterét Bibi asszony a Niaber csecsemőotthon vezetője vezeti körbe a Mamaribougoui kórház szülészetén.

Az Afrikai-Magyar Egyesület 2010. január 14-én Jótékonysági gálaestet rendezett a Magyar Tudományos Akadémia budavári épületének dísztermében.

Az eseményen készült fényképeket megtekintheti ezen az oldalon.

Tekintse meg a Jótékonysági Gálaest az 5. orvosi misszió megsegítésére eseményről készült videó felvételt, valamint néhány pillanatot az előző missziókból.

ATV JAM Light felvétele az eseményt megelőzően

 


Az Afrikai-Magyar Egyesület Jótékonysági gálaestet szervez 2010. január 14. 19 órakor a Magyar Tudományos Akadémia budavári épületének dísztermébe.

galaest

Az est célja, a bevételből finanszírozni tudjuk az V. Önkéntes Orvosi Missziót, az est vendégei megismerhessék a kongói gyógyító munkát a missziót eddig teljesített orvosainktól. Egy különleges afrikai showműsort láthassanak és élvezhessék az eredeti afrikai étel- és italkülönlegességeket, valamint jó érzést adjunk Önnek azzal, hogy egy fantasztikus est élményével gazdagodik és ezzel együtt egy igazán méltó ügyet szolgál. Kérjük kattintson a bannerre és olvassa el a részletes ismertetőt és programajánlót.